X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Experţii nu atestă schimbări pozitive în domeniul achiziţiilor publice

2 noi. 2016,, 13:46   Economie
2544 1
Эксперты: Положительных изменений в области госзакупок не видно
Foto: nbclosangeles.com

Experţii Proiectului "Banii publici sînt şi banii mei" nu atestă schimbări pozitive în domeniul achiziţiilor publice, de la publicarea ultimului raport din iunie.


Despre aceasta se menţionează în cel de-al treilea raport de monitorizare a achiziţiilor publice, prezentat miercuri de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER).

Preşedintele AGER, Olesea Stamate, a amintit că în cadrul Proiectului sînt monitorizate 30 de instituţii publice, inclusiv 20 de instituţii de importanţă locală şi 10 de importanţă naţională.

"În pofida prevederilor Legii cu privire la achiziţiile publice, o parte dintre instituţii nu publică planurile de achiziţii. Din cele 20 de instituţii din teritoriu doar 13 deţin planuri de achiziţii şi doar opt le publică pe site-urile lor. Din cele 10 instituţii naţionale doar 5 au prezentat planurile de achiziţii", a spus ea.

Potrivit Olesei Stamate, instituţiile îşi explică inacţiunile prin faptul că bugetul de stat pentru 2016 a fost adoptat cu întîrziere şi instituțiile nu au reuşit să se ocupe de planificarea cheltuielilor, deşi au efectuat achiziţii.

Experţii mai spun că în legislaţia actuală există un şir de lacune. Printre acestea se numără și faptul că legea le permite reprezentanţilor societăţii civile doar să participe la şedinţele grupurilor de lucru pentru achiziţii în anumite condiţii.

"Cel care vrea să participe la şedinţă trebuie să prezinte un şir de documente, iar formularea prevederii lasă cîmp de manevre şi permite acordarea selectivă a accesului la şedinţe", a explicat Stamate.

Experţii recomandă autorităţilor să revizuiască modificările la Legea achiziţiilor publice şi să elimine din text formulările echivoce.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?