X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Operatorilor pieţei petroliere li s-a interzis să majoreze preţurile

2 noi. 2016,, 09:00   Economie
4169 0
Операторам рынка нефтепродуктов запретили повышать цены
Foto: newsmoldova.md

La mijlocul lunii octombrie, din cauza alegerilor prezidenţiale, operatorilor pieţei produselor petroliere li s-a interzis să majoreze preţurile la carburanţi.


Despre aceasta au comunicat surse din cadrul unei companii de comercializare a produselor petroliere. Informaţia a fost confirmată şi în alte două companii, care au insistat pe anonimat.

Exact acum două săptămîni, pe 18 octombrie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat brusc preţurile plafon la comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei. Astfel, preţul maxim pentru benzina Premium-95 a crescut de la 16,24 lei pînă la 16,87 lei per litru sau cu 3,8%, iar la motorină - de la 14,03 lei pînă la 14,75 lei. În noaptea de 18 spre 19 octombrie, operatorii au majorat preţurile în limitele prevăzute de ANRE. Însă preţurile majorate au fost valabile mai puţin de 48 de ore, căci deja joi, 20 octombrie, acestea au revenit la nivelul anterior.

"În această zi am fost sunaţi de la ANRE şi "am fost rugaţi" să revenim la preţurile anterioare. Ni s-a explicat că, în toiul campaniei electorale, autorităţile nu trebuie să majoreze preţurile, pentru că acest lucru deranjează alegătorii. Am fost rugaţi atît de respectuos, încît nu am putut refuza", a spus un interlocutor de la o companie ce dispune de o reţea de staţii peco.

El s-a arătat mulţumit de faptul că marţi ANRE iarăşi a indicat practic aceleaşi preţuri de acum două săptămîni. Formal, preţul la benzină va scădea de la 16,87 lei pînă la 16,78 lei per litru, iar motorina se va scumpi cu 1 ban, de la 14,75 lei pînă la 14,76 lei. În realitate, preţurile se vor majora cu 60-80 de bani, căci acum la staţiile de alimentare preţurile la benzină constituie 16,05-16,20 lei per litru, iar la motorină - 13,98-14,03 lei.

"Această majorare este nesemnificativă, ţinînd cont de preţurile pe piaţa internaţională, precum şi de faptul că pe parcursul a aproape două săptămîni noi am lucrat în pierdere", a spus reprezentantul operatorului de pe pieţa produselor petroliere.

Noua regulă de formare a preţurilor la carburanţi este valabilă din 1 iunie. De atunci ANRE la fiecare două săptămîni recalculează preţurile conform cotaţiilor pe pieţele mondiale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?