Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Număr crescut de sesizări din partea bărbaților despre încălcările de la alegeri

1 noi. 2016,, 15:20   Societate
2961 0
Мужчины стали чаще жаловаться на нарушения во время выборов в Молдове
Foto: unimedia.info

Bărbații au apelat „linia fierbinte” privind încălcările înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale de trei ori mai des decît în timpul campaniilor electorale anterioare.


Astfel, raportul bărbaților și femeilor care informează despre încălcări a devenit practic egal. Informația a fost comunicată astăzi de către directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Galina Bostan, notează NOI.md.

La „linia fierbinte” deschisă cu susținerea CAPC în perioada campaniei electorale au parvenit 106 apeluri telefonice, iar alte 53 de persoane s-au adresat nemijlocit în ziua alegerilor. Comparativ cu campaniile electorale precedente, acum au fost mai puține plîngeri privind încălcările depistate. „Înainte de alegerile parlamentare din aprilie 2009, noi am primit 503 apeluri, la alegerile legislative anticipate din iulie 2009 – 280 de apeluri. Multe apeluri am primit și în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014”, a comunicat Galina Bostan.

Președintele CAPC a numit doi factori care ar putea explica reducerea apelurilor la „linia fierbinte”. „În primul rînd, bugetul «liniei fierbinți» s-a redus aproape de trei ori comparativ cu campaniile electorale precedente. Nu am avut posibilitatea să organizăm campanie de informare pentru ca oamenii să ne apeleze. În al doilea rînd, Comisia Electorală Centrală a lansat o «linie fierbinte» proprie și o parte dintre potențialii noștri clienți au sunat acolo”, a precizat Galina Bostan.

Potrivit ei, pe parcursul a șase ani s-a schimbat semnificativ raportul pe gen al utilizatorilor „liniei fierbinți”. „Comparativ cu anul 2009, numărul bărbaților care au apelat a crescut de trei ori. Anterior eram sunați preponderent de femei. De menționat că oamenii se interesează tot mai mult despre prezența lor, a rudelor și vecinilor în listele electorale. Acest interes se explică, în mare parte, prin depistarea în liste a «sufletelor moarte»”, a precizat Galina Bostan.

Directorul CAPC a menționat că „linia fierbinte” gratuită își va continua activitatea și înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale. Specialiștii pot fi contactați după ajutor și nemijlocit în ziua alegerilor, pe 13 noiembrie, la numerele de telefon (022) 23 85 32, (022) 23 85 71 și (022) 23 83 84. Specialiștii Centrului de apel pot fi apelați în zilele de lucru și în ziua alegerilor, de la 9:00 pînă la 19:00.

„Linia fierbinte” gratuită a fost lansată la începutul lunii septembrie de către CAPC, în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice și „Ziarul de Gardă”. Pe parcursul campaniei electorale specialiștii și jurnaliștii au oferit asistență juridică gratuită și servicii de consultanță tuturor solicitanților.

Structurile internaționale au apreciat pozitiv situația din timpul desfășurării primului tur al alegerilor prezidențiale, calificînd alegerile ca fiind „libere, competitive și deschise”. Declarația a fost făcută de reprezentanții Misiunii de observatori din partea Adunării Interparlamentare a CSI. Reprezentanții Misiunii de observatori din partea OSCE au menționat că „sînt lucruri de învățat” de la organizatorii alegerilor din Moldova. Totodată, Asociația „Promo-LEX” a informat despre peste 300 de încălcări înregistrate la secțiile de votare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?