X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Expert rus: Președintele RM va fi persoana care știe să mobilizeze mai bine

31 oct. 2016,, 15:45   Politică
7604 13
Эксперт из России: Президентом Молдовы станет тот, кто лучше мобилизует
Foto: youtube.com

În ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova, rolul decisiv îl va juca factorul de mobilizare a electoratului.


Ambii candidați la postul de șef al statului urmează să mobilizeze electoratul în cel mai scurt timp și să atragă alegătorii care în primul tur de scrutin au votat cu alți candidați. Anunțul a fost făcut în cadrul unei videoconferințe între Chișinău și Moscova astăzi, 31 octombrie, de către directorul general al Fondului Internațional pentru Promovarea Culturii, Științei și Educației, Iuri Nagherneak, citat de NOI.md.

În opinia expertului, în actualul context întrebarea este care dintre cei doi candidați va reuși să mobilizeze electoratul către cel de-al doilea tur. „Dacă vorbim despre Maia Sandu, candidatul din partea opoziției de dreapta, atunci ea se bucură de popularitate în rîndul tinerilor. Dar, după cum am menționat, prezența tineretului la vot în primul tur a fost relativ scăzută. Tendința de pasivitate a tineretului este specifică mai multor țări din spațiul postsovietic. În cazul în care ea va reuși să atragă oameni mai tineri de 30 de ani, ea ar putea obține o creștere serioasă”, a comentat Iuri Nagherneak.

Totodată, în viziunea lui, de o „rezervă de siguranță” mare dispune candidatul din partea opoziției de stînga Igor Dodon. „În primul rînd, o mare parte a voturilor oferite lui Dumitru Ciubașenco vor merge la Dodon. Totuși, sînt 6 la sută. În al doilea rînd, electoratul din regiunile Moldovei care în mod tradițional se consideră ca fiind proruse. Adică Găgăuzia și nordul țării, în care prezența mai mare decît în ​​primul tur îi va permite să obțină rezultate mai bune”, consideră el.

Rezumînd toate cele spuse, Iuri Nagherneak a numit două condiții de bază necesare pentru obținerea victoriei de către candidați. „Capacitatea de a atrage resursele administrative în al doilea tur va avea un rol foarte important. Candidații trebuie să muncească cu perseverență în teritoriu. Și, așa cum am mai spus, capacitatea de a mobiliza în timp scurt alegătorii. Acestea sînt două momente-cheie ce pot fi remarcate în ajunul celui de al doilea tur”, a concluzionat expertul.

Primul tur
al alegerilor prezidențiale a avut loc ieri, 30 octombrie. Acestea au fost declarate valabile, deoarece prezența la urne a fost de peste 49 la sută. Niciunul dintre candidați nu a reușit să adune 50 la sută plus un vot al electoratului. Candidatul din partea Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a obținut sprijinul a 48,2 la sută dintre alegători, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, - 38,4 la sută.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care au ieșit Dodon și Sandu, va avea loc la 13 noiembrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?