Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

STOP VOT alegerilor prezidențiale

30 oct. 2016,, 21:10   Politică
10736 1

Foto: noi.md

UPDATE 21:02

Procesul de votare în toate secţiile de votare din ţară s-a încheiat. Rata de participare preliminară până la ora 21:00 a fost de 48,9 la sută, arată datele Comisiei Electorale Centrale.

Un aport asupra ratei de participare l-ar putea avea moldovenii din diasporă, care, spre deosebire de concetăţenii lor de acasă, stau la coadă pentru a vota.

Potrivit CEC, birourile electorale pot decide asupra prelungirii cu cel mult două ore a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau la coadă să-şi exercite dreptul de a vota.

UPDATE 19:28

Rata de participare a trecut de 47 la sută; Circa 1,4 milioane de cetăţeni şi-au exercitat dreptul la vot.

Până la această oră, circa 1,4 de milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat. Rata de participare creşte în fiecare secundă, depăşind deja 47 la sută.

UPDATE 17:50

Prezența la vot pînă la această oră a depășit 45%. Potrivit ultimelor date, au votat deja 1,3 milioane de alegători. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), femeile continuă să participe la vot mai activ decît bărbații (57%/43%). Persoanele cu vîrste cuprinse între 56 și 70 de ani sînt cele mai active – 30,5% din numărul total de alegători. Tinerii sub vîrsta de 25 de ani cu drept de vot sînt cei mai puțini – aproximativ 9,5%.

Amintim că secțiile de votare din Republica Moldova vor fi deschise astăzi, pînă la ora 21:00.

UPDATE 16:05


Prezența la vot pînă la această oră constituie aproape 40 la sută. Potrivit ultimelor date, 1,1 milioane de moldoveni au participat astăzi la vot. „CEC declară alegerile valabile”, a anunțat președintele instituției, Alina Rusu, citată de NOI.md.

Cea mai dramatică situație se atestă în rîndul tinerilor, care s-au prezentat la secții în proporție de doar 8%. Persoanele cu vîrste cuprinse între 41 și 70 de ani sînt cele mai active. Totodată, femeile continuă să participe într-o proporție mai mare decît bărbații la vot. (53%/47%). Cea mai înaltă rată de participare se atestă la Ocnița, iar cea mai joasă în Găgăuzia.

UPDATE 14:30


Pînă în acest moment, la urnele de vot s-au prezentat peste 956 de mii de alegători, ceea ce reprezintă 33,3% din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Astfel, conform Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile.


UPDATE: 13.10

Peste 800 de mii de cetățeni moldoveni s-au prezentat la urnele de vot pînă la această oră, rata de participare fiind de 28 la sută. Cea mai înaltă prezență la vot se atestă în raionul Ocnița, iar cea mai scăzută în UTA Găgăuzia.

Cei mai activi votanți continuă să fie persoanele cu vîrste cuprinse între 56 și 70 de ani (35%), iar cei mai pasivi - tinerii de pînă la 25 de ani (8%)

Președintele CEC, Alina Rusu, a comunicat că la secțiile de vot nu au fost înregistrate incidente majore pînă la această oră.

Update: 11.35


Peste 570 de mii de moldoveni și-au exercitat dreptul la vot pînă la această oră. Astfel, rata de participare la vot constituie 20 la sută. Cei mai activi votanți rămîn a fi persoanele cu vîrste cuprinse între 56 și 70 de ani. Rata de participare a tinerilor de pînă la 25 de ani este scăzută - de circa 7 la sută.

Pînă la ora 10.00, aproximativ 300 de mii de moldoveni și-au exercitat dreptul la vot.

Datele au fost prezentate de președintele CEC, Alina Rusu, care a dat asigurări că procesul electoral decurge fără încălcări, notează NOI.md.

„La această oră toate secțiile de votare sînt deschise și funcționează în regim normal. Pînă la ora 10.00 au votat 297 de mii de cetățeni, aproape 11 la sută”, a comunicat Rusu.

Cea mai mare prezență la vot se atestă la secțiile din raionul Dondușeni, iar cea mai mică în cele din Găgăuzia. Cei mai activi votanți pînă la această oră sînt persoanele în etate, cu vîrste cuprinse între 56 și 70 de ani, iar cea mai slabă prezență se atestă în rîndul tinerilor. După criteriul de gen, o prezență mai mare se atestă în rîndul bărbaților.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?