Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Extrădarea lui Platon va fi contestată de avocați în Ucraina

24 oct. 2016,, 16:00   Societate
3907 0
Экстрадицию Платона опротестуют адвокаты в Украине
Foto: unian.net

Avocații lui Veaceslav Platon intenționează să conteste la Kiev decizia Procuraturii Generale a Ucrainei cu privire la extrădarea clientului lor în Republica Moldova.


Recursul va fi întocmit în zilele următoare și va fi înaintat la decizia instanței de judecată din Kiev, care pe 21 octombrie a lăsat în vigoare decizia Procuraturii Generale a Ucrainei. Informația a fost comunicată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către avocații Alexei Șevciuk, Ana Ursachi și Ludmila Kozlovskaia, notează NOI.md.

Alexei Șevciuk a comunicat despre decizia instanței de judecată din Kiev care a examinat recursul la decizia Procuraturii Generale a Ucrainei din 29 august privind extrădarea lui Veaceslav Platon în Moldova. „Decizia privind extrădarea omului de afaceri a fost contestată, însă pe 21 octombrie judecătorul Pisaneț a stabilit că Procuratura Generală a Ucrainei a acționat în cadrul legal. Noi categoric nu sîntem de acord cu această decizie, deoarece Veaceslav deține pașaport valabil de cetățean al Ucrainei pe numele Kobalev”, a spus juristul.

Șevciuk a mai anunțat că apărarea va solicita Procuraturii Militare a Ucrainei să condamne acțiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei, care după luarea deciziei de extrădare a lui Platon l-a urcat în avion cu destinația Chișinău. „Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei l-au extrădat ilegal pe Kobalev, deoarece pe 29 august hotărîrea Procuraturii Generale a Ucrainei cu privire la extrădare nu intrase în vigoare, pentru că a fost contestată de avocați. În timpul apropiat vom depune o cerere la Procuratura Militară cu privire la comiterea unei infracțiuni penale, care probabil a fost săvîrșită de persoane de răspundere din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei”, a menționat avocatul lui Platon.

Ana Ursachi, care apără interesele lui Platon în instanțele de judecată din Moldova, a amintit despre importanța acestuia în calitate de martor în cîteva dosare penale. „În prezent, Veaceslav Platon este martorul principal în dosarele privind spălarea a peste 21 de miliarde de dolari prin sistemul bancar al Moldovei și scoaterea a unui miliard de dolari din trei bănci ale țării. Extrădarea lui Platon în asemenea circumstanțe denotă că există o înțelegere secretă între autoritățile ucrainene și cel moldovenești”, consideră Ursachi.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost anunțat în căutare internațională pe 25 iulie în baza mărturiilor depuse de primarul Orheiului, Ilan Șor. În seara aceleiași zile Platon a fost reținut la Kiev de angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei. În noaptea de 30 august omul de afaceri a fost extrădat în Moldova.

După aducerea lui la Chișinău, Judecătoria Buiucani a prelungit de trei ori mandatul de arest preventiv pe numele lui Platon – pe 1, 24 septembrie și pe 22 octombrie. Avocații suspectului au contestat decizia, însă de fiecare dată Curtea de Apel a respins recursul.

Platon este suspectat de implicare în scoaterea ilegală a unor sume mari de bani din „Banca de Economii”. Prejudiciul adus băncii de către Platon este estimat la peste 800 de milioane de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?