Importul de automobile în Moldova în 9 luni 2016

Importul de automobile în Moldova în 9 luni 2016
 Foto: mail.ru

În primele 9 luni, în Moldova au fost importate cu achitarea accizelor puțin peste 14 mii de automobile de toate vîrstele, dintre care 20,3% sînt automobile noi. Un an în urmă, ponderea celor noi constituia 17%.


Vedeți mai jos un tabel, în care puteți compara vînzările automobilelor noi și vechi în Moldova pe parcursul ultimilor 15 ani (din 2002 pînă în septembrie 2016 inclusiv). Atrageți atenția că cele mai multe mașini noi erau vîndute în 2008 – 44% din totalul importului.

La moment, ponderea noilor automobile constituie o cincime – 20,3%.

Importul anual de autoturisme (noi și vechi) în perioada 2002-2016:

Amintim că în țările Uniunii Europene, ponderea mașinilor noi în volumul total al importului constituie 90-95%. Vorbim despre așa țări ca Ungaria, România, Bulgaria. Însă dacă revenim la Europa de vest, atunci Germania, din 2030, nu dorește să vadă pe drumurile sale nu doar mașini vechi, dar și toate mașinile ce au motor cu ardere internă. Pe de o parte, automobiliștii și ecologiștii din Moldova s-ar putea bucura pentru colegii germani. Dar pe de altă parte, toți înțeleg că dacă nu vor fi create mecanisme de protecție în țara noastră, atunci toate mașinile vechi din Germania vor invada Moldova.
 Vînzările pe piață în 2002-2016

În final, vă propunem o analiză comparativă a vînzărilor în segmentul cu cele mai mari vînzări – „B”. La începutul anilor 2000, în 2002, cea mai bine vîndută marcă de automobile noi în țara noastră era brandul rusesc VAZ, care vindea 70% din toate mașinile noi. Marca românească Dacia (pînă la fuzionarea cu concernul francez Renault) vindea în același an în Moldova 21 de automobile – în special pick up-uri și sedanul Supernova (locul 10 în ratingul mărcilor în 2002).

Și iată, în 2015, Dacia deja ocupă locul întîi pe piață, iar Lada rusească, care aparține brandului VAZ, la finele anului 2015 ocupa locul 17, cu 74 automobile.

Anul acesta, situația evoluează în felul următor: Lada se află deja pe locul 28, cu 5 automobile vîndute în 9 luni. Totodată, nu putem spune că Dacia nu are alți concurenți în clasa de pînă la 10 mii de euro. Principalul concurent este reprezentatul concernului Skoda – modelul Fabia, care în ultimii 15 ani, vinde anual de la 50 pînă la 90 de automobile noi. Totodată, un concurent puternic ar putea deveni unul dintre modelele noi, prezentate anul acesta – modelul japonez Suzuki Baleno. Baleno este un automobile urban compact, la un preț foarte atractiv. În primele luni de vînzări, în Moldova deja au fost comercializate 7 automobile.Materialul a fost pregătit de Serghei Solomonov

Datele au fost oferite de ÎS „Registru”

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load