Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Rachete Iskander la Kaliningrad, avertisment pentru NATO

21 oct. 2016,, 21:00   Externe
4874 4

Передислокация ракетных комплексов в Калининград - предупреждение НАТО
Foto: agerpres.ro

Relocarea recentă de către Rusia a unor sisteme mobile de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad nu reprezintă o amenințare la adresa Uniunii Europene, ci este un avertisment pentru NATO, a declarat joi într-un interviu pentru Euronews ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, potrivit publicației ruse Vzgliad.


"De fapt, Rusia avertizează astfel NATO. Nu cred că aceasta are de a face cu UE", a afirmat diplomatul rus, întrebat dacă transferul de sisteme Iskander în Kaliningrad reprezintă o amenințare militară directă la adresa UE. Dacă ceva amenință UE, atunci aceasta vine în primul rînd de la ea însăși, a opinat Cijov.

Moscova, potrivit lui, a avertizat mai demult NATO că în cazul instalării de către Alianță în țările vecine Federației Ruse a unor sisteme capabile să doboare rachete balistice, Rusia va lua ca măsură de represalii desfășurarea unor rachete cu rază scurtă de acțiune în Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania și Polonia.

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, calificase marți transferul unor sisteme de rachete rusești "Iskander-M" în regiunea Kaliningrad drept o "demonstrație agresivă de forță" în fața Europei.

La 14 octombrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța este profund preocupată de plasarea rachetelor rusești, capabile să transporte focoase nucleare lîngă granițele Alianței Nord-Atlantice și că va continua politica de întărire a apărării, împreună cu dialogul politic.

Ministerul Apărării rus a confirmat la 8 octombrie informațiile din presă cu privire la transferul unor sisteme mobile de rachete Iskander-M în enclava Kaliningrad. Purtătorul de cuvînt al ministerului, general-colonelul Igor Konașenkov spusese că "nimeni nu a făcut secret din transportul sistemelor Iskander în Kaliningrad" în scopul unor exerciții de rutină, la fel ca în alte rînduri în trecut.

Instalarea rachetelor Iskander-M în regiunea Kaliningrad schimbă semnificativ situația militar-politică din regiune, având în vedere că creează superioritate tactică de partea forțelor armate rusești, scrie publicația citată în pagina sa electronică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?