Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

A fost creat un tatuaj care măsoară nivelul de alcool din sînge

21 oct. 2016,, 12:40   Externe
2635 1
Создана татуировка, измеряющая уровень алкоголя в крови
Foto: gazeta.a42.ru

Oamenii de știință de la Institutul de Biomedicină si Bioinginerie din SUA au descoperit o nouă metodă de determinare a alcoolului în sînge.


Pentru aceasta, în orice loc al corpului este suficient să se aplice un autocolant care seamănă cu un tatuaj temporar, în care sînt încorporați senzori speciali. La momentul actual, acesta este unul dintre cele mai rapide dispozitive care determină cu exactitate nivelul de alcool din sînge.

Modul de folosire este destul de simplu: tatuajul temporar se aplică pe orice segment de pieledeschis. În interiorul tatuajului sînt încorporate nanocipurile NIBIB, cu dimensiunea de 0,5 micrometri. O parte dintre ele citesc informațiile de pe pielea persoanei (folosind în calitate de materie primă secrețiile glandelor sudoripare), iar altele transmit datele obținute prin Bluetooth la o aplicație specială de pe smartphone sau orice alt obiect electronic. Întregul proces durează nu mai mult de 8 minute față de 2-3 ore, timpul necesar pentru una dintre cele mai rapide metode existente în ziua de astăzi, potrivit unuia dintre autorii proiectului, Seila Selimovic.

„Senzorul creat este foarte diferit de dispozitivele de acest tip existente, prin faptul că dispozitivul seamănă cu un tatuaj temporar, dar de fapt este au autocolant ce are cîteva componente electronice. Una dintre componentele tatuajului stimulează transpirația, cealaltă măsoară schimbarea conductivității electrice a transpirației, în baza căreia este determinat nivelul de alcool din sîngele persoanei”.

De menționat că chiar și consumul unor cantități mici de alcool poate provoca consecințe grave. De exemplu, recent, un grup de oameni de știință a determinat în baza electrocardiogramei la peste cinci mii de persoane următoarele: 10 grame de alcool consumate zilnic sporesc riscul de dezvoltare a fibrilației atriale cu 5 la sută. La 20 la sută dintre subiecți atriul stîng s-a mărit în medie cu 0,15 milimetri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?