X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Lucinschi: Lupta se va da în jurul a trei candidați

21 oct. 2016,, 11:09   Politică
6145 4

Foto: europalibera.org

Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, consideră că la aceste alegeri prezidențiale votanții trebuie să aleagă rațional și să pună accentul nu pe partid, dar pe candidat.


„Cred că lupta se duce în jurul a trei reprezentanţi. Se discută cîteva candidaturi, dar trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra faptului că acum se votează nu partidul, ci oameni concreţi. Uneori întreb: „Dar dvs. sînteţi gata să votaţi pentru o persoană care nu vă place, dar care va fi mai utilă pentru ţară?”. Mi se răspunde: „Da”. Este un moment foarte important. Îmi place sau nu-mi place cineva, aici nu e problemă de gust.

La noi deseori prevalează latura emoţională. Oamenii trebuie să gîndească”, a explicat Lucinschi într-un interviu acordat portalului NOI.md.

Fostul demnitar prognozează că după alegeri relațiile dintre președinție și Parlament vor fi destul de tensionate, mai ales în cazul în care noul președinte nu va împărtăși viziunile politice ale majorității parlamentare. În contextul celor menționate, Lucinschi nu exclude declanșarea unei crize a puterii după alegeri.

„Între președinte și parlament nu există dragoste, pentru că președintele are viziuni mai largi decît majoritatea parlamentară. Ca om, el are o poruncă din partea poporului, nu ca partid. S-ar părea că și președintele este ales de popor, și parlamentul. Însă alegerea președintelui este personificată. De aceea oamenii vin la președinte cu un șir de cerințe, pe care, de exemplu, parlamentul nu le susține. Din această cauză și încep divergențele”, a remarcat Petru Lucinschi.

În ceea ce privește îndemnul Partidului Comuniștilor cu privire la boicotarea alegerilor, Lucinschi a calificat acest apel drept un nonsens. „Alegerile sînt o pîrghie prin care omul se manifestă ca cetățean. Dar înainte de toate, dacă vorbim despre stat, noi trebuie să ne privim ca cetățeni. Cetățeanul are obligații, are și drepturi. Boicotul este o slăbiciune”, a adăugat Lucinschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?