Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

AmCham susţine amendamentele Guvernului referitoare la patentă

20 oct. 2016,, 15:53   Business
3171 5
AmCham Moldova поддерживает поправки o патентах
Foto: kp.md

Camera de Comerţ Americană din Moldova (AmCham Moldova) susţine modificările introduse în actele normative ce ţin de activitatea de întreprinzător pe baza de patentă.


Surse din cadrul AmCham Moldova au comunicat că, în conformitate cu analizele şi datele statistice pe care le deţine AmCham, o bună parte din economia subterană s-a dezvoltat în special pe baza patentei de întreprinzător.

"Chiar dacă pînă la moment astfel de întreprinzători nu aveau dreptul de import şi erau limitaţi în comercializarea anumitor bunuri, în funcție de ceea ce era specificat în patentă, totuşi se făceau foarte multe abuzuri în activitatea lor", a menţionat expertul pe aspecte fiscale şi juridice AmCham Moldova Sergiu Chirică.

În opinia lui, nu este atît de greu de corespuns noilor cerinţe, este nevoie doar de mai mult timp, deoarece aceşti antreprenori vor avea obligaţia de a efectua o dare de seamă anuală simplificată, cu achitarea trimestrială a impozitului.

"Noi susţinem formula propusă de Ministerul Finanţelor în colaborare cu Ministerul Economiei de a substitui patenta de întreprinzător, care expiră la 1 ianuarie 2017, prin activitatea independentă. Considerăm că această substituire este una judicioasă şi echilibrată. De asemenea, cel mai important avantaj pe care îl vedem de pe urma propunerilor este respectarea principiului echităţii fiscale", a menţionat expertul AmCham.

El a explicat că pînă la moment persoanele care activau pe baza de patentă cumpărau şi achitau pentru aceasta o anumită sumă – de la 100 la 540 de lei lunar. Conform propunerilor înaintate, contribuţiile în contul trezoreriei vor constitui 1% din venituri, dar nu mai puţin de 3 mii de lei.

"Din punctul nostru de vedere, aceste propuneri sînt echitabile. Acum deţinătorii de patentă vor fi ajustaţi la aceeaşi linie cu întreprinzătorii individuali şi gospodăriile ţărăneşti", a spus el.

Potrivit lui, cea mai mare temere din partea întreprinzătorilor mici este obligativitatea de a deţine maşina de casă şi control.

"Dar maşina de casă şi control este un element important, în primul rînd, pentru a înţelege exact care este rulajul fiecărei persoane fizice care se ocupă cu comerţul şi, în al doilea rînd, pentru respectarea drepturilor consumătorilor. La momentul de faţă, în cazul în care o persoană procură un kilogram de fructe sau legume la piaţă şi ulterior nu este de acord cu calitatea acestora, nu poate să le restituie, dar aceasta, desigur, este o problemă sub aspectul drepturilor consumătorilor", a adăugat Chirică.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?