Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Echipamente moderne japoneze, pentru școlile profesionale din Moldova

20 oct. 2016,, 10:45   Societate
2428 0
Профессиональные школы получили от правительства Японии оборудование
Foto: moldpres.md

Guvernul Japoniei a donat echipamente moderne pentru 12 instituţii de învăţămînt profesional-tehnic din Moldova.


Potrivit Ministerului Educaţiei, este vorba de echipamente şi utilaje moderne în domeniul prelucrării metalelor şi verificării conturilor electrice, cum ar fi: maşini de găurit, maşini de tăiat, strunguri, multimetre digitale, testere, menghine, truse cu diverse unelte şi alte instrumente ce vor fi utilizate de studenţi la orele practice.

Utilajele au fost instalate în laboratoarele Centrului de Excelenţă în Transporturi din Chişinău, precum şi în şcolile profesionale din Chişinău, Bălţi, Cahul, Cupcini, Ungheni şi Căuşeni.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat miercuri, în cadrul evenimentului de transmitere a echipamentului, că "Guvernul nipon susţine dezvoltarea sistemului educaţional din Moldova prin ajustarea acestuia la standardele internaţionale".

Potrivit lui, pînă în prezent, Japonia a acordat Moldovei asistenţă financiară în sumă de $150 milioane pentru dezvoltarea industriei, îmbunătăţirea nivelului de trai, modernizarea agriculturii şi ocrotirea sănătăţii.

Ministrul Educaţiei, Corina Fusu, a spus că "primirea echipamentului confirmă angajamentul asumat de Ministerul Educaţiei în vederea modernizării învăţămîntului profesional tehnic şi asigurării unei instruiri practice de calitate a elevilor".

Profesorul Andrei Castraveţ, de la Centrul de Excelenţă în Transporturi din Chişinău, a spus că tehnica utilizată astăzi în procesul de instruire practică a elevilor este în mare parte învechită. „Cu noile utilaje le putem oferi elevilor instruire de calitate, pregătindu-i în conformitate cu ultimele cerinţe ale pieţei şi asigurînd securitatea sporită a procesului de instruire”, a adăugat profesorul.

Valoarea donaţiei constituie aproximativ $100 de mii, fiind parte a unui acord de grant semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Japoniei în anul 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?