Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Experți: Dezvoltarea regională în Moldova este subfinanțată

19 oct. 2016,, 11:30   Economie
2895 0

Foto: noi.md

Doar 1% din bugetul de stat al Republicii Moldova este alocat în acest moment pentru proiecte de dezvoltare regională, constată experții de la IDIS „Viitorul”, citați de NOI.md.


În opinia lor, chiar dacă la nivel declarativ politica regională a țării este o prioritate, aceasta este influențată de ambiguități, interese politice deschise și restanțe legislative. Despre acest lucru vorbește Veaceslav Berbeca, director de programe la IDIS „Viitorul”, într-o analiză recentă.

Potrivit lui, subfinanțarea duce la frînarea reformelor și la subminarea existenței Fondului național de dezvoltare regională. Expertul constată că acest fond nu are posibilități reale de a răspunde marilor probleme cu care se ciocnesc localitățile și populația zonelor defavorizate. Alocările bugetare sînt mici ca proporție față de PIB, susține Veaceslav Berbeca. Autorul mai afirmă că finanțările pentru politicile de dezvoltare regională ar trebui recalibrate, atingînd deja în 2017 la 2-3% din PIB.

Autorul constată și o serie de contradicții între suma bugetată de Parlament și cea alocată efectiv către FNDR. În anul 2015, Ministerul Finanțelor a suspendat efectuarea unor plăți prevăzute în buget, creînd constrîngeri la implementarea unor proiecte esențiale pentru dezvoltarea regională. Instabilitatea bugetară creează probleme de funcționare și de credibilitate pentru agențiile create anterior și actorii implicați din regiune. Expertul recomandă o mai bună comunicare strategică între ministere și agențiile de dezvoltare regională, pentru a spori disciplina procesului bugetar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?