Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Fermierii sînt îngrijoraţi în legătură cu scumpirea motorinei

19 oct. 2016,, 08:30   Societate
2279 0
Фермеры обеспокоены подорожанием дизтоплива
Foto: mail.ru

Fermierii din Moldova sînt îngrijoraţi în legătură cu scumpirea motorinei în toiul lucrărilor agricole de toamnă.


Surse din cadrul Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova au relatat că asemenea majorări de preţ se fac în fiecare an în preajma lucrărilor agricole de arat de toamnă, semănat de primăvară şi recoltare a spicoaselor, atunci cînd fermierii n-au altă opţiune decît să execute aceste lucrări, cu consum enorm de motorină.

"Guvernul, în persoana prim-ministrului, în asemenea situaţii se pricepe doar să arunce praf în ochii lumii, apreciindu-şi singur "talentul" cu care guvernează ţara, dar nepriceput să pătrundă în esenţa problemei, pentru a găsi soluţii eficiente pentru protejarea agricultorilor de abordarea monopolistă în formarea preţurilor la carburanţi", consideră preşedintele Federaţiei, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc.

În acest context, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova solicită Guvernului să se abţină de la implicarea în campania electorală actuală şi să asigure buna gestionare a treburilor statului, inclusiv şi a transparenţei formării preţurilor la carburanţi.

Marţi, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat preţul plafon la benzină şi motorină. Motorina s-a scumpit cu 5,1%, pînă la 14,75 lei per litru, ceea ce reprezintă un preţ record pentru anul curent.

Specialiştii ANRE afirmă că preţurile sînt calculate conform noii metodologii de formare a preţurilor la carburanţi în baza cotaţiilor medii Platts pentru benzină şi motorină. De asemenea, în calcul sînt luate costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată şi marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Noua regulă de formare a preţurilor la carburanţi este valabilă din 1 iunie. De atunci ANRE la fiecare două săptămâni recalculează preţurile conform cotaţiilor pe pieţele mondiale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?