Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Decizie controversată! Ce indicație „ilegală” a dat Ministerul Educației instituțiilor de învățămînt (DOC)

18 oct. 2016,, 15:40   Societate
5584 4

Decizie controversată! Ce indicație „ilegală” a dat Ministerul Educației instituțiilor de învățămînt
Foto : gov.md

Ministerul Educației a semnat un ordin prin care impune toate instituțiile de învățămînt din țară să utilizeze în toate materialele didactice normele ortografice ale scrierii lui „â” și „sunt”, relatează NOI.md.


Prin Ordinul nr. 872 din 17 octombrie 2016 se aduc la cunoștință prevederile documentelor menționate și se pune în sarcina conducătorilor instituțiilor de învățămînt să asigure implementarea în sistemul de învățămînt a recomandărilor de aplicare a normelor ortografice de scriere a lui „â” și „sunt”.

De asemenea, Ordinul stipulează că elaborarea/tipărirea manualelor, ghidurilor metodice, materialelor didactice și a altor suporturi și resurse educaționale se va efectua cu respectarea normelor ortografice de scriere a lui „â” și „sunt” în limba română.

Potrivit experților, ordinul semnat de ministrul Fusu este unul ilegal. Asta deoarece urma ca mai întîi să se modifice/completeze Legea nr.3462/1989 cu privire la revenirea la grafia latină. În art.1 să se substituie sintagma "limba moldovenească" cu "limba română", așa cum cere hotărîrea respectivă a Curții Constituționale (neexecutată pînă în prezent!?). În art.2 să se completeze alfabetul deja românesc cu litera â. După care decad orice necesități de a emite asemenea ordonanțe, dat fiind că va fi obligatorie executarea LEGII!

De ce nu înțelege această simplă necesitate Academia de Științe?
De ce ministrul, anterior în calitate de deputat, nu a inițiat asemenea chestiune?
De ce acum nu se inițiază asemenea modificare/completare a Legii nr.3462?

Doar, în conformitate cu Legea Curții Constituționale, Guvernul a fost/este obligat să inițieze modificarea legislației în termen de 3 luni după decizia respectiva a Curții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?