X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Concediul de maternitate ar putea fi redus pînă la doi ani

18 oct. 2016,, 13:35   Societate
4182 0
Декретный отпуск может быть сокращен
Foto: trm.md

Durata concediului de îngrijire a copilului ar putea fi redusă de la trei la doi ani, în timp ce suma indemnizațiilor primite se va dubla, notează NOI.md.


Prevederile se regăsesc într-un nou proiect de lege elaborat de Comisia protecție socială și familie, care urmează a fi supus dezbaterilor în Parlament. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului Liliana Palihovici, inițiativa are drept scop susținerea mamelor tinere și propune o alternativă la conceptul existent de îngrijire a copilului.

„Se propune ca mamele care vor accepta un concediu de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de doi ani să beneficieze de o indemnizație de îngrijire a copilului în valoare de 65-70% din salariul pe care l-a avut pînă la concediul de maternitate, ceea ce ar însemna o sumă dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi. Aceasta permite mamei să ofere o creștere mai bună copilului, ea rămînînd competitivă profesional pe piața muncii. Prioritatea noastră trebuie să fie bunăstarea tuturor cetățenilor, asta ar aduce schimbări pozitive în sectorul demografic al Republicii Moldova”, a menționat Liliana Palihovici.

Potrivit lui Palihovici, această practică a dat rezultate pozitive atît în țările scandinave, cît și în România. Dacă inițiativa va fi adoptată, autoritățile publice vor fi obligate să deschidă creșe, astfel ca mamele/tații care vor decide să stea mai puțin de 3 ani în concediu de îngrijire a copilului să dispună de servicii calitative pentru copilul lor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?