X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un an de la arestarea fostului prim-ministru Filat

15 oct. 2016,, 12:30   Politică
4303 0
Год назад впервые в истории страны был арестован бывший премьер-министр
Foto: bloknot-moldova.md

Astăzi se împlinește un an de cînd pentru prima dată în istoria Republicii Moldova a fost reținut un fost prim-ministru - liberal-democratul Vlad Filat.


Politicianul a fost arestat în urma unui autodenunț al primarului de Orhei, Ilan Shor. În continuare vă propunem să (re)vedeți „filmul” acestui an.

15 octombrie 2015

În dimineața zilei procurorul general, pe atunci Corneliu Gurin, a venit în Parlament cu o cerere de scoatere a imunității deputatului Vlad Filat. Propunerea a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare mai întâi în comisia de profil (8 voturi pentru - 3 împotrivă), Biroul Permanent (7 voturi pentru și unul împotrivă) și de plenul Parlamentului (79 de voturi pentru).

Înainte de a i se ridica imunitatea, Vlad Filat a vorbit despre Voronin, Ghimpu, Lupu și relațiile lor cu Vlad Plahotniuc. Ultimul discurs al lui Filat în plenul Parlamentului.

Ulterior Filat a fost escortat la sediul CNA, unde a fost reținut pentru 72 de ore. În aceeași seară au avut loc percheziții la sediul PLDM, la domiciliul lui Filat și la casa părinților acestuia.

16 octombrie 2015

În spațiul public apare autodenunțul lui Shor din care reiese un scenariu prin care liderul PLDM Vlad Filat a fost dus de nas și „pus” pe tava procurorilor. Toate evenimentele s-au întâmplat în ultimile șase zile. (10 - 15 octombrie 2015). Puse cap-coadă, scenariul pare să fi fost pregătit bine, iar actorii principali au fost Ilan Shor, Renato Usatîi și Procurorul General, propus în funcție de PD.

23 octombrie 2015

Filat face primele declarații după arestarea sa. Acesta susține că totul este un spectacol politic și că se încearcă a pune pe spatele său tot ce s-a întâmplat în sistemul bancar.

„Sînt pregătit moral, fizic ca să duc această bătălie pînă la sfîrșit”.
Vlad Filat.

Au urmat luni de zile și zeci de ședințe, toate cu ușile închise, de prelungire a mandatului de arest și examinare a dosarului.

2 martie 2016

Fostul administrator a Băncii de Economii, devenit întretimp primar de Orhei, Ilan Shor, depune mărturii în dosarul Filat.

În instanță au mai fost citați să depună mărturii fostul guvernator Dorin Drăguțanu, fostul șef al CNPF Artur Gherman, fostul premier Iurie Leancă.

În timpul arestului Vlad Filat a declarat de două ori greva foamei

21 iunie 2016 - Leșinul

În această zi urma să fie pronunțată sentința în dosarul Filat. În presă apare informația precum că fostul premier ar fi leșinat în sala de judecată. Ședința este amânată, iar procurorul Adriana Bețișor și avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, se contrazic în declarații pe marginea subiectului.

27 iunie 2016

Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de pușcărie. Totodată, magistrații de la Judecătoria Buiucani au decis să-i aplice sechestru asupra mai multor autovehicule deținute de Filat, valoarea cărora este de circa 4 524 195 de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?