Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cel mai înalt zgîrie-nori din lume

14 oct. 2016,, 22:00   Externe
6815 0
Самый высокий небоскреб в мире.
Foto: facebook.com

Cea mai înaltă clădire din lume - "Burj Khalifa" – e un zgîrie-nori cu înălțimea de 828 de metri și se află la Dubai.


Ca formă amintește fie o stalagmită, fie o scobitoare imensă. O descoperire remarcabilă s-a făcut la 4 ianuarie 2010, în cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite - Dubai.

Clădirea are 163 etaje și 57 de lifturi, dar numai un singur ascensor de serviciu poate să vă transporte de la primul pînă la ultimul etaj, restul va trebui să le schimbați ca să ajungeți la destinație. Încă de la început, acest complex era planificat ca un "oraș în oraș" cu toată infrastructura corespunzătoare. Construcția a început în anul 2004. Săptămînal clădirea se înălța cu 1-2 etaje. Temelia acestui monstru nu este fixată la baza stîncii. În calitate de bază au fost utilizate așa-numitele "palplanșe" cu lungimea de 50 de metri și diametrul de 1,5 metri. Iar astfel de palplanșe sînt 192. La construcție au fost folosiți 330.000 m³ de beton și 39.000 de tone de construcții din oțel. Construcția a durat 22 de milioane de ore-om.

Zilnic la construcții lucrau pînă la 12 000 de muncitori. Mai mult decît atît, există dovezi că muncitorii nu au fost chiar atît de bine plătiți, de aceea la șantier apăreau periodic revolte.

În rezultatul eforturilor titanice și investițiilor financiare uriașe cea mai înaltă clădire din lume a fost totuși construită și bucură turiștii și localnicii, fiind în prezent în topul celor mai înalte clădiri din lume.

CURIOZITĂȚI DESPRE CEL MAI ÎNALT ZGÎRIE-NORI DIN LUME. Ceva mai devreme recordul la înălțime îl avea Antena Radio de la Varșovia cu "pateticii" săi 646,38 metri. Dar în anul 1991 aceasta s-a prăbușit. Inițial, clădirea se numea "Burj Dubai" (în traducere "Turnul Dubai"). Dar apoi acesta fost redenumit în "Burj Khalifa" (sau "Khalifa Tower" - Turnul Khalifa), în onoarea șeicului EAU Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Costul acestei mega minuni este estimat la 1,5 miliard de dolari americani. De design-ului hotelului s-a ocupat Giorgio Armani. Ferestrele "Burj Khalifa" sînt spălate în fiecare zi, deși pentru spălarea întregii suprafețe a clădirii e nevoie de aproximativ trei luni. Pentru fixarea geamurilor au fost utilizate mai mult de 26.000 de panouri de sticlă, Construcția a durat 22 de milioane de ore-om. Adică o persoană va construi toată această clădire în doar 22 de milioane de ore sau ... 2511 de ani și asta cu condiția că va lucra non-stop.

În complex cu excepția hotelurilor, restaurantelor și birourilor sînt 900 de apartamente. Întregul etaj 100 aparține miliardarului indian B. R. Shetty. În martie 2011, celebrul "Spiderman" Alain Robert a cucerit Burj Khalifa, escaladîndu-l timp de aproximativ șase ore.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?