Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

ONG-urile de media au înaintat o petiție conducerii Parlamentului

10 oct. 2016,, 17:28   Societate
2638 0

Foto: assignmentpoint.com

Reprezentanţii societății civile au înaintat o petiție conducerii Parlamentului prin care cer modificarea cadrului legal privind asigurarea accesului la informație, notează NOI.md.


Deși proiectul pentru modificarea Legii cu privire la accesul la informație a fost înregistrat încă în martie 2016, documentul încă nu a fost supus dezbaterilor parlamentare.

Potrivit ONG-urilor de media, prin adoptarea acestui proiect se va facilita procedura de înregistrare a cererilor cu privire la accesul la informație, se va reduce termenul de prezentare a informației și se va înăspri pedeapsa pentru încălcarea legislației de către persoanele responsabile.

Astfel, se propune reducerea termenului de furnizare a informațiilor oficiale de la „nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare”– pînă la „cel mult 10 zile calendaristice”. Micşorarea termenelor de furnizare a informaţiei este argumentată de implementarea Programului strategic de modernizare tehnologică a guvernării (e-Transformare), în cadrul căruia multe servicii publice au fost digitalizate. De asemenea, se propune ca cererile de solicitare a informațiilor să fie stocate într-un registru special de evidenţă şi control, și nu înregistrate împreună cu petițiile, așa cum se întîmplă în prezent.

Propunerile la acest proiect de lege au fost elaborate de către experții Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și supuse dezbaterilor publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?