Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cum Codul electoral încalcă drepturile persoanelor cu dizabilități (VIDEO)

10 oct. 2016,, 13:45   Societate
3493 2
Как Кодекс о выборах ущемляет права инвалидов?
Foto: ombudsman.md

Codul electoral al Republicii Moldova necesită a fi modificat în vederea asigurării condițiilor de participare a persoanelor cu nevoi speciale la toate etapele proceselor electorale.


Activiștii pentru protecția drepturilor omului au expediat Cancelariei Parlamentului o sesizare privind adoptarea unui pachet de legi care ar asigura dreptul la vot a persoanelor cu handicap. Informația a fost comunicată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către avocatul poporului Mihail Cotorobai și reprezentantul Consiliului antidiscriminare, Roman Banari, notează NOI.md.

În pofida faptului că acum șase ani Moldova a aderat la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, această categorie se confruntă în continuare cu încălcarea drepturilor sale. „În privința persoanelor care suferă de dereglări psihice, întîlnim încălcări ieșite din comun. Astfel, lor li se interzice să-și îngrijească copiii, să întemeieze o familie, să-și apere drepturile în instanța de judecată, să participe la alegeri. Soarta lor este decisă fără participarea lor. Se creează impresia că autoritățile nu-i observă în genere sau nu doresc să-i observe”, a declarat Mihail Cotorobai.

Avocatul poporului a îndemnat autoritățile să se autosesizeze în privința încălcării actelor normative internaționale și să îmbunătățească legislația națională în acest domeniu. „Ne confruntăm de nenumărate ori cu încălcarea prevederilor Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Articolul 12 al Convenției prevede că fiecare persoană cu dizabilități trebuie să aibă drepturi egale în fața legii. În acest sens, noi am expediat o sesizare Parlamentului, care este obligat să examineze situația complicată din domeniul asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități și să adopte un șir de legi extrem de necesare”, a spus juristul.

Consiliul antidiscriminare și-a exprimat solidaritatea cu inițiativa avocatului poporului, arătîndu-se dispus să ofere asistența juridică necesară. Asigurările au venit din partea reprezentantului Consiliului antidiscriminare, Roman Banari, care a menționat că organizația pe care o reprezintă insistă asupra perfecționării proiectelor de lege nr. 87 din anul 2015 și nr. 211 din 27 iulie 2016, care au fost examinate fără coordonarea cu apărătorii drepturilor omului. „Este îmbucurător că a fost creat mecanismul de sancționare pentru nerespectarea prevederilor referitoare la protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, însă au fost excluse punctele cu privire la asigurarea dreptului la vot a persoanelor cu dizabilități. Aceste proiecte de lege trebuie supuse dezbaterilor publice și definitivate”, a mai spus Banari.

De menționat că Comisia Electorală Centrală a aprobat, în luna ianuarie, Regulamentul cu privire la asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la procesul electoral. Astfel, documentul prevede ca organele centrale și locale să asigure condiții pentru participarea la alegeri a persoanelor cu dizabilități. În particular, secțiile de votare trebuie să fie amplasate în locuri accesibile, să fie dotate cu rampe de acces, iar persoanele cu deficiențe de vedere să fie asigurate cu materiale cu alfabetul Braille. Însă reprezentanții organizațiilor pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități au declarat în repetate rînduri că aceste prevederi nu sînt respectate.

Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități pe 9 iulie 2010. Convenția a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2006 și a intrat în vigoare în mai 2008. Pînă în octombrie 2015 documentul a fost ratificat de 160 de state.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?