Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Prezența la vot a moldovenilor din străinătate ar putea fi scăzută

10 oct. 2016,, 12:59   Societate
2583 0

Foto: actualitati.md

Chiar dacă la alegerile prezidențiale numărul secțiilor de votare peste hotare va fi mai mare decît la scrutinele precedente, prezența la vot ar putea fi mai mică, notează NOI.md.


Despre acest lucru atenționează Elena Dragalin, reprezentantă a diasporei moldovenești din Statele Unite. Potrivit ei, restricțiile impuse de autorități în privința actelor în baza cărora va putea fi exercitat dreptul la vot va determina o prezență mică la vot peste hotare.

„Nu se mai poate vota în baza buletinului, cum o fac cetățenii în Moldova, și nici în baza pașaportului expirat, cum s-a practicat data trecută. Astfel, un număr mare de persoane nu vor putea să-și exercite dreptul la vot. Cînd la Congresul al VII-lea al Diasporei din august curent a fost adresată această întrebare reprezentanților de la CEC, răspunsul a fost că «așa este legea». Întrebarea pentru cine a fost făcută legea, dacă nu ține cont de posibilitățile și drepturile unui număr considerabil de persoane și dacă nu contravine Constituției, a rămas fără răspuns”, a explicat Elena Dragalin pe o rețea de socializare.

Elena Dragalin mai cere Comisiei Electorale Centrale să explice de ce moldovenilor din diasporă nu li se permite să voteze în baza buletinului, așa cum se întîmplă în cazul cetățenilor aflați în țară. „Sperăm că această încălcare a drepturilor cetățenilor cu domiciliul în străinătate să fie eliminată cît mai curînd, ca la 30 octombrie să se poată vota și în baza buletinului. Mă adresez și Curții Constituționale a Republicii Moldova să clarifice dacă prin această decizie a CEC-ului sînt sau nu încălcate drepturile celor din diasporă”, a adăugat Elena Dragalin.

Menționăm că la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, peste hotare vor fi deschise 100 de secții de vot, cu cinci mai multe față de scrutinul din noiembrie 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?