Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Numele viitorului procuror general este deja cunoscut – declarație

10 oct. 2016,, 11:51   Societate
6422 4

Foto: moldovacurata.md

Deși concursul pentru selectarea noului procuror general este încă în desfășurare, în cercurile puterii numele acestuia este deja cunoscut, notează NOI.md.


Declarația aparține Maiei Sandu, care a precizat astăzi, într-o conferință de presă, că în funcția de procuror general ar putea fi desemnat actualul procuror interimar Eduard Harunjen. Aceasta acuză guvernarea de faptul că mimează desfășurarea concursului.

„Politicienii corupți nu doresc să-și taie creanga de sub picioare. Din anumite surse am auzit că numele persoanei care urmează să fie selectată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru funcția de procuror este deja cunoscut. Este vorba despre actualul procuror Harunjen. O asemenea persoană nu poate ajunge în fruntea acestei instituții. Asta nu înseamnă altceva decît mimarea concursului”, a declarat Sandu.

În opinia liderului PAS, credibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor, instituție responsabilă de organizarea concursului și selectarea candidatului la funcția de procuror general, este una îndoielnică. Neîncrederea în această instituție, consideră Sandu, va descuraja participarea oamenilor integri, independenți și profesioniști la acest concurs.

„Ne întrebăm – cum oameni care au admis consolidarea acestui sistem corupt să poată face demolarea sistemului? Am văzut primele pseudo-realizări ale acestui Consiliul Superior al Procurorilor: în două funcții-cheie au fost selectate persoane despre care presa independentă a scris că au dosare dubioase – unul a gestionat dosare împotriva oponenților politici pe timpul guvernării comuniste, iar altul a semnat demersuri privind reținerea tinerilor la 7 aprilie 2009”, a adăugat politiciana.


Potrivit noii legi a Procuraturii, șeful acestei instituții nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, dar de șeful statului, la propunerea CSP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?