X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

A fost creat Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate

6 oct. 2016,, 17:00   Societate
8027 0

A fost creat Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate
Foto : noi.md

La ultima ședință a Guvernului, la propunerea Ministerului Sănătății, a fost adoptată hotărîrea de a institui Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, instituţie publică nonprofit cu autonomie financiară, în care Ministerul Sănătăţii exercită calitatea de fondator.


Ministerul de resort, în calitate de viitor fondator al centrului, afirmă că această măsură va îmbunătăţi activitatea şi eficiența managementului în domeniul planificării, achiziţionării şi distribuirii de către stat a medicamentelor.

A fost adoptat regulamentul centrului respectiv și efectivul-limită a personalului, în număr de 10 unități. Finanţarea Centrului se va efectua din contul mijloacelor băneşti din activităţile de la autogestiune.

Se presupune că instituția își va începe activitatea după două luni, adică la 1 decembrie a.c.

În conformitate cu regulamentul său, Centrul va planifica procedurile de achiziții publice de medicamente, de alte produse de uz medical și dispozitive medicale, precum și va evalua și supraveghea executarea contractelor de achiziții publice de medicamente, alte produse de uz medical și dispozitivelor medicale pentru necesităţile sistemului de sănătate din contul mijloacelor bugetului de stat, bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale, mijloacelor speciale ale instituţiilor publice, mijloacelor fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, împrumuturilor externe.

Prin faptul că se presupune achiziționarea, inclusiv din contul mijloacelor bugetare ale unităților administrativ-teritoriale, este evident că Centrului i se permite, fără permisiunea acelor autorități, gestionarea finanțelor acestora.

Centrul va avea și misiunea de a supraveghea și monitorizaa executarea contractelor de achiziții publice a medicamentelor, altor produse de uz medical, dispozitivelor medicale, care se procură din banii publici.

Centrul va transmite Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale listele medicamentelor și dispozitivelor medicale aprobate, necesare pentru efectuarea de către Agenție a procedurilor de achiziții de medicamente, alte produse de uz medical și dispozitive medicale, conform legislației în vigoare. Și va primi de la Agenție rezultatele procedurilor de achiziții publice, confirmate prin decizia grupului de lucru al Agenției, pentru semnarea contractelor de achiziții publice cu ofertanții cîștigători.

Centrul va semna contracte de prestări servicii cu instituţiile medico-sanitare publice, în scopul planificării procedurilor de achiziții publice centralizate de medicamente, de alte produse de uz medical și dispozitivelor medicale pentru necesităţile sistemului de sănătate, precum și supravegherii executării contractelor de achiziții publice. Va încheiea contracte de achiziții publice cu ofertanții cîștigători, supraveghea și evalua modul de executare a contratelor de achiziții publice de medicamente, alte produse de uz medical și dispozitive medicale.

Centrul va transmite rezultatele activității sale Ministerului Sănătăţii, prin rapoarte lunare, trimestriale și anuale.

Pentru procedurile de achiziţie, executarea, monitorizarea și supravegherea executării contractului de achiziţie, Centrul va încasa de la instituțiile medico-sanitare publice un comision în mărime de 0,5% din valoarea contractelor încheiate.

Ținînd cont de costul aproximativ al tuturor medicamentelor procurate pe parcursul unui an – aproximativ 2,5-3 mld. lei, atunci cheltuielile pentru un angajat al Centrului vor constitui cca 115 mii. lei/lună. Mai concret este aproape imposibil de calculat, deoarece în rapoartele Ministerului Sănătății, Companiei de Asigurări în Medicină și Agenției Medicamentului asemenea date lipsesc. Încercarea de a afla suma cheltuielilor pentru medicamente pentru un an de la responsabilii angajați ai structurilor enumerate, tot au eșuat – nu doresc să facă publică această cifră.

În linii generale, Guvernul și Ministerul Sănătății au creat un precedent – o agenție de achiziții publice pentru necesitățile Ministerului. Prin aceasta s-a ignorat o veche nescrisă lege – nicicînd nu se va permite concentrarea în funcțiile unui organ (a se citi și „unei persoane”) totalmente ce se referă la o activitate, căci probleme vor fi/urma inevitabil.

Incredibil, dar cît de simplu, cu doar 10 persoane și cu un minim de finanțe (și doar din contul mijloace bugetare – bugetele de stat și locale) se presupune că vor fi rezolvate multiplele probleme, inclusiv corupția în domeniul achizițiilor medicamentelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?