X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Trei proiecte în domeniul securităţii cibernetice, lansate la Chișinău

6 oct. 2016,, 15:42   Ştiinţă şi IT
9366 1
Запущено три проекта в области кибербезопасности Молдовы
Foto: rtr.md

În cadrul Programului NATO "Ştiinţă pentru pace şi securitate" au fost lansate trei proiecte în domeniul securităţii cibernetice a Moldovei.


Lansarea a avut loc joi, la Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova.

Directorul executiv al Centrului, Elena Mîrzac, a menţionat că primul proiect prevede lansarea Laboratorului de cercetare şi instruire în domeniul securităţii cibernetice în cadrul Universităţii Tehnice, iniţiativa Centrului de Telecomunicaţii Speciale, cu sprijinul NATO, al ambasadelor SUA şi a Estoniei. Laboratorul va găzdui instruiri care vor contribui la perfecţionarea capacităţii statului de a reacţiona la provocările societăţii moderne prin diversificarea acţiunilor de investigare şi prevenire a incidentelor de securitate cibernetică.

Consilierul superior pe proiecte şi strategii în Divizia riscuri de securitate emergente a Cartierului General NATO, Michael Gaul, a remarcat că laboratorul este deschis în cadrul Universităţii Tehnice pentru că se urmăreşte şi "implicarea studenţilor talentaţi în dezvoltarea mecanismelor de protecţie de atacurile cibernetice".

Cel de-al doilea proiect presupune crearea unei instituţii în cadrul Ministerului Apărării ca instrument eficient în vederea "contracarării riscurilor şi ameninţărilor ce pot surveni în urma atacurilor cibernetice din ce în ce mai complexe şi numeroase".

Şeful Direcţiei generale cooperare multilaterală de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Emil Druc, a subliniat că "mulţi nu cunosc că NATO efectuează studii de cercetare pentru contracararea pericolelor societăţii moderne, iar Republica Moldova beneficiază plenar de cooperarea ştiinţifică cu NATO".

"Republica Moldova cooperează cu Alianţa Nord-Atlantică pentru dezvoltarea capacităţilor de apărare cibernetică prin dezvoltarea şi implementarea proiectelor comune", a menţionat el.

Al treilea proiect este lansat în contextul implementării Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind rolul femeilor în asigurarea păcii şi securităţii. Obiectivul proiectului este de a asista Guvernul şi societatea civilă la elaborarea strategiei naţionale interinstituţionale de implementare a rezoluţiei.

Viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitalie Tarlev, a apreciat proiectele lansate, în contextul în care "absorbţia de către populaţie a noilor tehnologii informaţionale sporeşte riscul atacurilor cibernetice".

"NATO nu reprezintă doar o alianţă militară, ci şi una politică, care se ocupă de promovarea păcii şi securităţii în toată lumea, nu doar pe teritoriul ţărilor membre. Proiectele lansate vor duce la consolidarea instituţiilor statului şi astfel vor contribui şi la creşterea bunăstării populaţiei", a declarat Michael Gaul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?