Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Proiectul unui centru de achiziții în sănătate, sub lupa CNA

5 oct. 2016,, 12:35   Societate
2557 1

Proiectul unui centru de achiziții în sănătate, sub lupa CNA
Foto: crime.md

Proiectul privind crearea Centrului pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate le-a trezit mai multe semne de întrebare reprezentanților Centrului Național Anticorupție (CNA).


Din acest motiv, CNA cere Ministerului Sănătății revizuirea acestuia, informează NOI.md.

Potrivit Ministerului Sănătății, crearea Centrului va permite organizarea tuturor licitațiilor din domeniul sănătății, fapt ce va permite asigurarea transparenței și clarității în achizițiile publice în medicină.

Inspectorul superior al Direcției legislației și expertiză anticorupție din cadrul CNA, Cristina Chistol, susține că, în urma unei expertize s-a constatat că documentul conține mai multe „lacune și disfuncționalități instituționale ce vor determina sub-performanța proceselor desfășurate de Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate”.

Printre punctele ce trebuie revizuite se numără și încasarea de către Centru a unui comision în mărime de 0,5% din valoarea contractelor încheiate de spitale, care, de altfel, sînt finanțate din contul surselor bugetare. Banii acumulați prin intermediul acestei metode ar urma să fie „gestionați în mod independent în scopuri delimitate de conducere. Prin aplicarea comisionului stabilit, autoritatea va percepe cel puțin 3,9 milioane de lei”, a notat angajata CNA, citată de portalul anticorupție.md.

Astfel, reprezentanții CNA au declarat că autorii proiectului nu au prezentat suficiente argumente pentru perceperea comisionului în cauză în condițiile „austerității bugetare actuale și condiționalității impuse de partenerii de dezvoltare la capitolul instituirii unor autorități noi”.

Mai mult, Chistol afirmă că permiterea încheierii contractelor în lipsa unor prevederi ce reglementează termenul de încheiere și semnare a contractului imputabil persoanei responsabile „va determina riscuri de corupție la etapa implementării proiectului și exercitării nemijlocite a controlului”.

„Astfel, adoptarea proiectului în redacţia propusă şi în lipsa unor amendamente corespunzătoare la prevederile cadrului normativ ce stabilesc sancţiuni clare şi proporţionale pentru încălcarea prevederilor din proiect riscă să determine dificultăţi la etapa implementării proiectului şi obstrucţionarea tragerii la răspundere a subiectului vizat”, a constatat autoarea expertizei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?