Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Nici în Italia migranții nu sînt destul de informați referitor la alegeri

4 oct. 2016,, 17:30   Societate
4180 1

Foto: viza.md

În ultimul timp apar tot mai mult dovezi că migranții aflați peste hotarele țării sînt puțin informați în privința alegerilor din 30 octombrie.


O confirmare a acestui fapt vine din Italia, unde materialele informative au ajuns mult prea tîrziu și doar în anumite cercuri de persoane, notează NOI.md.

Informația a fost comunicată pentru NOI.md de către președintele Asociației „Assomoldave”, Tatiana Nogailîc. Potrivit ei, majoritatea moldovenilor aflați la muncă sau stabiliți cu traiul în Italia nu au știut despre oportunitatea de a se înregistra în prealabil pentru a putea participa la scrutinul din 30 octombrie.

„Mii de moldoveni nici nu au știut despre înregistrarea prealabilă. Unii nu au o adresă de mail, nu au cunoștințe în domeniul IT-ului, iar altora chiar le lipsește patriotismul”, a explicat Nogalîc faptul că migranții nu s-au folosit de această oportunitate.

Mai informate au fost persoanele care stau pe rețelele de socializare, însă nici acest lucru nu a dat mari rezultate. „Campania «Alegătorii peste hotare» nu a avut succes, deoarece a fost organizată în zilele de muncă și în ore nepotrivite. Persoanele care au fost la astfel de întruniri de informare au fost contactate de organizatori sau lideri de asociații, în rest nu prea s-a știut. A fost un eșec pentru CEC, IRI și BRD. Materialul informativ despre înregistrarea prealabilă a ajuns tîrziu și la puține persoane”, a completat Tatiana Nogailîc.


Ea susține că indiferența manifestată de moldoveni față de aceste alegeri este oarecum justificată: „Lipsa de cultură democratică, furtul miliardului au stins la mai mulți moldoveni dorul de baștină, îndeosebi dacă nu mai au pe nimeni în Moldova. Un alt motiv ar fi și asumarea de către Guvern a legii despre restituirea miliardului furat din buzunarele noastre, a copiilor și nepoților noștri”.

Cu toate acestea, numărul secțiilor de votare ce urmează a fi deschise în Italia – 25 – va fi suficient pentru ca toți moldovenii din această țară să-și poată exprima votul, și „nu va fi mare aglomerație”, afirmă Nogailîc. „Dar faptul că nu va fi posibilă participarea la alegeri în baza pașaportului expirat va crea din nou probleme și aceste persoane cărora nu li se va permite să voteze din această cauză nu vor mai participa la alegeri pe viitor”, a conchis Nogalîc.

Ea a specificat că persoanele care totuși au reușit să se înscrie în prealabil s-au ciocnit cu unele probleme, printre care și unele erori de program.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?