X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

IDIS „Viitorul”: Economia Moldovei se va restabili încă mult timp

4 oct. 2016,, 18:00   Economie
3065 0
IDIS Viitorul: Экономика Молдовы еще долго будет восстанавливаться
Foto: noi.md

Restabilirea economiei Moldovei va dura încă mult timp. Ceea ce s-a întîmplat în anii 2014-2015 va fi resimțit încă o perioadă lungă de timp.


Acest lucru se menționează în studiul „Economic Outlook”, prezentat astăzi de către experții de la IDIS „Viitorul”, relatează NOI.md.
Studiul denotă că în principalele sectoare economice ssituația este gravă ca urmare a ratării reformelor economice, care trebuiau realizate în ultimii ani.

Directorul de program al IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga a menționat că situația din economia moldovenească se va redresa cînd va exista stabilitate politică și economică, iar reformele vor fi realizate cu elan și vor fi susținute de politicieni. În rezultat, comunitatea de afaceri va simți efectele benefice ale reformelor.

Viorel Chivriga a specificat că o situație dezastruoasă se atestă în regiuni unde există disparități economice foarte mari și probleme legate de exodul oamenilor.

Referindu-se la relațiile cu partenerii de dezvoltare, expertul susține că sînt primele semnale de relansare a dialogului, iar pe partea ce ține de ajutoare se văd schimbări pozitive, dar mai avem mult de lucru pînă la consolidarea relațiilor. „Vom plăti pentru greșelile pe care le-au comis politicienii”, a specificat expertul.

Unul dintre autorii studiului „Economic Outlook” Sergiu Gaibu a spus că prognozele de la început de an s-au adeverit pe deplin. Economia reală nu a generat nici un factor inflaționist. La momentul actual s-a finalizat majorarea tarifelor la energie termică, dar modificările operate nu vor fi de natură să schimbe situația generală, astfel inflația pentru 2016 nu va depăși valoarea de 2 la sută, situîndu-se mai curînd în jurul valorii de 1,7 la sută. Factorul cheie în stabilitatea prețurilor este și va fi în 2016 cursul valutar, evoluția căruia are componente ce se supun dificil predictibilității.

„Anticipăm o stabilitate a preturilor datorate în mare măsură perioadei electorale de la sfârșit de toamnă”, a menționat expertul.

Pentru anul 2016, experții IDIS „Viitorul” prognozează o inflație de 1,7 la sută, un curs de 20 de lei pentru un dolar american și de 22,2 lei pentru un euro. Se preconizează că producția agricolă va spori cu 7 la sută, iar comerțul cu amănuntul va crește cu 2,5 la sută. Totodată, exporturile se vor reduce cu 9 la sută, iar importurile - cu 5 la sută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?