Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Ministerul Economiei a stabilit criterii pentru controale după moratoriu

4 oct. 2016,, 14:00   Economie
3529 6
Минэкономики установило критерии для проведения проверок
Foto: noi.md

Instituțiile abilitate cu funcții de control din subordinea Ministerului Economiei vor efectua controale de stat în perioada post-moratoriu luna următoare numai în cazuri excepţionale.


Acest fapt este prevăzut de ordinul cu privire la instrucțiunile metodice pentru autoritățile administrative abilitate cu funcții de control din subordinea Ministerului Economiei privind desfășurarea controalelor de stat în perioada post-moratoriu, semnat de vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, notează NOI.md.

Documentul stabilește că în perioada 3 octombrie – 3 noiembrie, instituțiile respective vor decide efectuarea controalelor de stat în baza criteriilor de risc, fără ieșire la fața locului la sediile, locurile de desfășurare a activității sau de aflare/păstrare a bunurilor persoanelor înregistrate în modul stabilit, care desfășoară activitate de întreprinzător.

Se stipulează că autoritățile administrative abilitate cu funcții de control, cu titlu de excepție, vor adopta decizii referitoare la efectuarea controlului de stat la fața locului doar dacă dețin informații veridice, susținute prin probe, despre existența unui pericol iminent pentru viața și sănătatea populației, pentru securitatea economică a statului, dacă situațiile date nu pot fi remediate în afara unui control la fața locului și doar după notificarea prealabilă a Ministerului Economiei.

Potrivit ordinului ministrului Economiei, de la 3 octombrie pînă la 3 noiembrie, autoritățile administrative abilitate cu funcții de control din subordinea Ministerului Economiei se vor concentra preponderent asupra acțiunilor de consultare și înaintare a recomandărilor persoanelor înregistrate în modul stabilit, care desfășoară activitate de întreprinzător; organizarea activităților de evaluare/reevaluare a riscurilor de corupție în cadrul autorității și elaborarea planului de integritate; instruire, perfecționare a funcționarilor, schimb de experiență; stabilirea și consolidarea parteneriatelor cu mass-media și cu societatea civilă, elaborarea și punerea în aplicare a concepției de comunicare publică etc.

La inițiativa Guvernului Moldovei, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie a fost anunțat moratoriul asupra controlului de stat asupra activității agenților economici. În legătură cu expirarea la 30 septembrie a moratoriului privind inițierea controlului de stat, Ministerul Economiei a propus ca controalele de stat la fața locului să fie efectuate și în continuare doar cu titlu de excepție.

Ministerul Economiei consideră că o astfel de abordare va avea rolul unei etape tranzitorii perioadei moratoriului și va asigura în continuare un mediu favorabil pentru activitatea agenților economici, eliminînd astfel riscul unei presiuni bruște și nejustificate asupra acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?