Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Fermierii, indignaţi de reducerea fondului de subvenţionare

4 oct. 2016,, 13:45   Economie
3161 2
Фермеры возмущены сокращением фонда субсидирования
Foto: privesc.eu

Cu fiece zi agricultura devine o direcţie tot mai puţin prioritară a politicii de stat. În locul achitării la timp a subvenţiilor promise, fermierii se confruntă cu reducerea cu peste 20% a suportului Guvernului şi sînt constrînşi să meargă la acţiuni de protest.


Acest fapt a fost menționat astăzi, 4 octombrie, la o conferinţă de presă, de către Valeriu Cosarciuc, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Fermierilor (FNF), şi Alexandru Slusari, preşedinte al Uniunii Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, comunică NOI.md.

Actualul guvern este primul în istoria Moldovei independente, care chiar şi în condiţiile apropiatelor alegeri de fapt a întors spatele fermierilor. Acest lucru îl afirmă şeful FNF, fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc. „Trebuie să constatăm că dezvoltarea agriculturii nu mai este prioritară pentru Guvern. Pînă în prezent nu a fost adoptat pachetul agricol pentru anul 2015. Iar din 900 mil. lei, prevăzuți în bugetul pe anul curent, pentru a plăti fermierilor au fost direcţionați doar 700 mil. lei. Aceasta ne impune să ieşim la acţiuni de protest”, a declarat Cosarciuc.

Preşedintele Uniunii Asociaţiei Producătorilor Agricoli “UniAgroProtect”, la rîndul său, a relatat că acţiunile de protest vor avea loc în orice caz. Întrebarea însă este următoarea: „Fermierii vor ieşi în stradă pînă la alegeri sau după ele?”. Guvernul acţionează cu devansare şi, fără niciun fel de negocieri cu agricultorii, întreprinde măsuri orientate împotriva agriculturii. În ultimele luni noi am devenit martorii unei politici antiagrare, cînd fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli s-a redus substanţial. Cum poate fi dezvoltată gospodăria proprie de fermieri, dacă nu ştii cînd vei primi subvenţii de la Guvern şi dacă le vei primi în general? Aceasta este «castrarea»bugetului de stat în detrimentul intereselor agricultorilor”, a declarat Slusari.

„Fermierilor nu le rămîne să facă altceva decît să iasă la acţiuni de protest. Între noi există viziuni diverse faţă de timpul şi forma desfăşurării acţiunilor de protest. Unii insistă că sînt gata să iasă la proteste pînă la alegerile prezidenţiale. Alţii spun că protestele trebuie să aibă loc după alegeri şi atunci, după părerea lor, noi nu vom fi acuzaţi că apărăm interesele politice ale unora. Noi susţinem consultări şi în viitorul apropiat vom anunţa despre planurile noastre pe viitor”, a conchis şeful „UniAgroProrect”.

Anterior Alexandru Slusari spunea că fermierii sînt în pragul disperării, din cauza datoriilor faţă de bănci, companiile de transport şi furnizorii de materie primă pentru producţie. Pentru fiecare zi de întîrziere se aplică penalitate. În acelaşi timp, pentru neachitarea la timp a subvenţiilor nu se aplică amenzi”, a menţionat atunci preşedintele Uniunii Asociaţiei Producătorilor Agricoli.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?