COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 404 766   INFECTAȚI 256 187(+45)   TRATAȚI 249 250     DECESE 6175(+2)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1208
Preşedintele stiri: 2783

Cîți bani va primi Moldova de la FMI, Banca Mondială și UE

4 oct. 2016,, 13:30   Economie
3485 5
Сколько денег Молдова получит от МВФ, ВБ и ЕС?
Foto: noi.md

Conducerea FMI și Consiliul executiv al acestui avor examina decizia privind aprobarea Programului pentru Republica Moldova la ședința board-ului FMI, care va avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie curent.


Pînă atunci, autoritățile trebuie să implementeze integral setul de acțiuni prioritare, iar legislația adoptată – să intre în vigoare, informează NOI.md.

Aceste subiecte au fost discutate în cadrul întrevederilor pe care președintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a avut la Washington cu conducerea FMI și a Băncii Mondiale. Discuțiile au vizat nivelul de realizare a precondițiilor FMI pentru ca Republica Moldova să beneficieze de un program de reforme economice, susținut de un aranjament de finanțare pentru o perioadă de 3 ani, prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF).

Andrian Candu a discutat despre nivelul de realizare a precondițiilor FMI cu noul director executiv al FMI, Anthony de Lannoy, și vicepreședintele pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Băncii Mondiale, Cyril Muller.

Oficialii FMI și Băncii Mondiale au menționat că decizia autorităților Republicii Moldova de a avea un program cu FMI ar aduce beneficii țării în realizarea reformelor structurale vitale și ar oferi acces la finanțare externă, un sprijin important al reformelor. Programul ar fi la cota Moldovei la FMI de 75%, ceea ce constituie 129 milioane DST sau circa 179 milioane dolari SUA.

Noul program de țară va fi focusat pe politici de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare, accentul fiind puspe reformele structurale pentru dezvoltare economică, îmbunătățirea mediului de afaceri și atragerea investițiilor strategice.

Aprobarea programului cu FMI ar însemna circa 25 de milioane dolari SUA din partea FMI ca primă tranșă, 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială și circa 55 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, participă la ședințele anuale ale Băncii Mondiale și FMI, la nivel de rețea parlamentară, ce se desfășoară la Washington, în perioada 3-5 octombrie curent.
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?