X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

BEI va aloca Moldovei 50 de milioane de euro

4 oct. 2016,, 10:30   Economie
2484 1
ЕИБ выделит Молдове 50 млн. евро
Foto: allmoldova.com

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va aloca un credit în valoare de 50 de milioane de euro pentru realizarea proiectului de modernizare a reţelei de cale ferată din Moldova şi procurarea locomotivelor noi, informează NOI.md.


După cum se menţionează în comunicatul BEI, proiectul va fi cofinanţat şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), iar pentru implementarea lui Uniunea Europeană va aloca, de asemenea, un grant investiţional în valoare de 5 mil. euro.

S-a specificat că pentru prima dată finanţarea BEI este acordată pentru sectorul căilor ferate ale Moldovei, ea va contribui la renovarea activelor parţial investite în coridorul extins de drumuri TEN-T (reţeaua Trans-Europeană de transport) şi va contribui la realizarea scopurilor Acordului de asociere RM-UE.

Fondurile BEI, BERD şi UE au menirea să contribuie la dezvoltarea comerţului în Moldova, precum şi la comerţul între ţara noastră şi partenerii ei comerciali din UE şi regiunea Parteneriatului Estic. Creditul BEI va contribui la creşterea competitivităţii producţiei moldoveneşti, va crea posibilităţi şi potenţial pentru majorarea exportului ei.

Se menţionează că acest proiect este parte a unui program mai amplu, care prevede, de asemenea, restructurarea sectorului feroviar al Moldovei, ca el să poată presta servicii adecvate şi concura cu alte genuri de transport. Suportul BEI pentru sectorul feroviar al Moldovei va permite să fie sporită securitatea pasagerilor şi viteza trenurilor, reducerea cheltuielilor de exploatare şi pentru infrastructură, ceea ce va duce la îmbunătăţirea situaţiei financiare a companiei feroviare naţionale a Moldovei – „ÎS Calea Ferată din Moldova”, care este beneficiarul final al creditului BEI.

Proiectul are două componente: procurarea locomotivelor magistrale şi restabilirea unor sectoare ale infrastructurii feroviare. Noile locomotive vor substitui trenurile învechite, iar restabilirea infrastructurii feroviare se va realiza pe sectoarele unde reparaţia liniilor de cale ferată este necesară demult.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?