X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Orban, confruntat cu un eșec

3 oct. 2016,, 08:30   Externe
2077 0
Премьер Венгрии намерен подать в отставку
Foto: tass.ru
Premierul ungar, Viktor Orban, a cunoscut duminică un eșec electoral cu referendumul său împotriva cotelor obligatorii de refugiați adoptate la nivelul Uniunii Europene, care, în pofida unui vot în masă pentru "nu", este invalidat din cauza prezenței slabe la vot, comentează AFP.

Cei care au votat au respins masiv (98,32%) relocalizarea refugiaților în cadrul UE, însă nu au fost suficient de numeroși pentru ca șeful executivului de la Budapesta să cîștige această consultare populară cu puternică valoare simbolică.

Rata participării a fost sub 45%, iar voturile exprimate au reprezentat numai 40% din numărul celor înscriși, cu mult sub pragul de 50% pentru ca referendumul să aibă forță de lege.

După o campanie împotriva migranților care a mobilizat săptămîni la rîndul întreaga tabără a puterii și media apropiate guvernului, conservatorul Viktor Orban a refuzat să accepte eșecul.

"Bruxelles sau Budapesta, aceasta a fost întrebarea, iar noi am spus Budapesta. Am decis că problema (migratorie) ține de jurisdicția Ungariei", și-a exprimat mulțumirea prim-ministrul care a organizat acest referendum ca o provocare la adresa guvernării Uniunii Europene, în numele suveranității națiunilor.

Uniunea Europeană "nu va putea impune Ungariei voința sa", a avertizat el.

Viktor Orban intenționează să dea forță de lege votului alegătorilor propunînd "o schimbare constituțională pentru a reflecta voința poporului", potrivit declarațiilor pe care le-a făcut duminică seară.

"Vrea să continue lupta", dar, "pe scena internațională, este o înfrângere", a declarat analistul Bulcsu Hunyadi, din cadrul institutului Political Capital, în opinia căruia "poziția lui Orban la masa negocierilor este slăbită".

Susținută de discursul unui guvern care asimilează imigrația cu o amenințare culturală, cu violențele, terorismul, Budapesta nu a propus până în prezent niciun plan de primire a refugiaților relocalizați.

Ungaria dorea, prin acest referendum, să se elibereze de orice obligație de a contribui la efortul european. Țara urma să primească cel puțin 1.294 de migranți în virtutea planului european de relocare a 160.000 de persoane, adoptat acum un an pentru a ușura povara țărilor de intrare a migranților în Europa, Grecia și Italia.

În repetate rînduri, responsabilii europeni au avertizat că această solidaritate nu se negociază. Ei dispun însă de puține mijloace pentru a forța Budapesta să își îndeplinească angajamentele, în timp ce planul de relocalizare este contestat de alte state membre și pus în aplicare cu mare greutate.

Duminică, într-un interviu acordat săptămânalului Welt am Sonntag, ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a criticat la rîndul său principiul cotelor, apreciindu-l ca "irealist" și periculos pentru coeziunea Uniunii Europene.

Arogîndu-și statura de lider al unei Europe populiste și anti-imigrație care are vînt favorabil la urne, din Franța pînă în Austria, Viktor Orban s-a declarat sîmbătă "mîndru" că ungurii sînt "primii" din Europa care se pronunță în legătură cu primirea refugiaților pentru a lupta împotriva deciziilor "elitei de la Bruxelles"

Alegătorii au fost chemați să răspundă la întrebarea: "Vreți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetățeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?'.

Opoziția și ONG-urile de apărare a drepturilor omului au chemat la boicot sau vot nul, denunțând o "campanie de frică" într-o țară care a văzut tranzitînd 400.000 de migranți în timpul crizei din anul 2015 și a instalat garduri de sârmă la frontierele cu Serbia și Croația.

În opinia analistului Bulcsu Hunyadi, chiar alegătorii partidului Fidesz, condus de prim-ministru, s-au abținut fără îndoială "din cauza acestei campanii prea polarizate".

La Budaors, localitate situată la 15 kilometri de capitală, Marci, un agricultor în vîrstă de 40 de ani, a explicat astfel refuzul său de a lua parte la vot pentru a nu fi "un pion pe tabla de șah a lui Orban".

Aflat la putere din 2010, va putea Viktor Orban să pună în continuare în centrul politicii sale respingerea migranților, cum este cazul de peste un an? Rezultatul referendumului ridică semne de întrebare, potrivit analiștilor.

Liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, Gabor Vona, singurul adversar veritabil al partidului condus de Viktor Orban în perspectiva legislativelor din 2018, a cerut, după anunțarea rezultatelor, demisia premierului conservator.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?