Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expert-grup: Moldova a reușit să evite scenariile sumbre

30 sep. 2016,, 16:04   Economie
3644 0

Foto: noi.md

După șocul economic, valutar și bancar din 2015-2016, Republica Moldova a devenit mai vulnerabilă ca niciodată. Este concluzia Raportului de stare a țării pentru anul 2016, elaborat de Centrul Analitic „Expert Grup”, citat de NOI.md.


Directorul Centrului, Adrian Lupușor, a afirmat că, în ciuda șocurilor din ultimii ani, inclusiv al celui legat de devalizarea sistemului bancar, de deprecierea monedei naționale, cele mai sumbre scenarii nu s-au materializat.

„Putem spunem că s-a evitat o catastrofă sistemică. Republica Moldova și-a menținut posibilitatea de a-și onora plățile, moneda națională s-a devalorizat, dar nu s-a prăbușit, precum s-a întîmplat în multe țări din regiune. Sectorul bancar a rămas stabil, cu excepția zonelor de turbulență, iar inflația revine practic la normal. Această evitare a unei catastrofe sistemice a fost datorată unei perne de siguranță care a existat pînă acum. Criza a demonstrat practic cît de mare a fot potențialul de dezvoltare a țării pînă la criză și cît de săracă este Moldova în prezent”, a explicat Adrian Lupușor astăzi, în cadrul Conferinței Internaționale MACRO 2016.

Potrivit expertului, Raportul de stare a țării mai constată că Republica Moldova a intrat într-o perioadă de creștere economică anemică. Tranziția la noul model de creștere economică este și mai problematică în situația în care în fața investitorilor, imaginea țării va rămîne încă pentru mult timp șifonată.

„Anticipăm pentru următorii ani o creștere medie a PIB-ului de numai 1-3%. Deși este un nivel acceptabil pentru țările dezvoltate, acesta este un nivel infim, dacă luăm în considerație faptul că Republica Moldova are nevoie de o creștere de circa 7-8% pentru a ajunge din urmă, în timp rezonabil, țările din regiune”, a remarcat Lupușor.

Totuși, criza actuală poate deveni și o șansă istorică pentru Guvern în vederea revoluționării mecanismului de guvernare, concluzionează experții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?