X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Monumentul celor trei martiri, inaugurat în Chişinău

30 sep. 2016,, 11:30   Capitala
3527 1
В центре Кишинева установили памятник трем мученикам
Foto: allmoldova.com

Joi, în Scuarul Catedralei Mitropolitane "Naşterea Domnului" din Chişinău a avut loc inaugurarea monumentului dedicat memoriei celor trei personalităţi remarcabile ale neamului: poetul şi preotul Alexei Mateevici, avocatul şi publicistul Simion Murafa şi mecenatul Andrei Hodorogea.


Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, a spus la inaugurare că "astăzi se împlinesc 93 de ani de la instalarea monumentului, care ulterior a fost evacuat". El a menţionat că "monumentul încă nu este finalizat" şi speră că "lucrările de finisare vor fi încheiate în timpul apropiat".

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a spus că "aceste trei personalităţi s-au jertfit pentru ca noi astăzi să trăim, să ne dezvoltăm şi să ne cunoaştem cultura". Potrivit lui, "acesta este primul monument restabilit după devastările Armatei Roşii".

Monumentul celor trei martiri are o înălţime de peste trei metri, circa 20 de tone şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală sînt aşezate chipurile celor trei militanţi basarabeni, în basoreliefuri din bronz. Lucrările de reconstituire a monumentului au fost coordonate de arhitectul Eugen Bîzgu. Piesele de bronz au fost executate de sculptorul Grigore Băţ, iar postamentul – de către meşterul popular Veaceslav Lozan.

Hotărîrea privind edificarea prin reconstituire a Monumentului celor trei martiri a fost aprobată în cadrul şedinţei Guvernului Republicii Moldova din 11 mai 2016, la iniţiativa Ministerului Culturii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?