X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Guvernul a modificat regulamentul privind prestarea medicamentelor compensate

29 sep. 2016,, 09:33   Societate
3486 0
Правительство внесло изменения в Положение о предоставлении субсидируемых лекарств
Foto: mail.ru

Guvernul în cadrul ședinței ordinare din 28 septembrie curent 20 chestiuni, inclusiv remanieri de cadre, informează NOI.md.


Ministerul Sănătății a prezentat modificări și completări la hotărîrea Guvernului cu privire la modul de compensare a medicamentelor în condiţiile asigurării obligatorii de asistenţă medical. Modificările și completările se referă la Regulamentul privind prescrierea medicamentelor compensate pentru tratamentul în condiţii de ambulator al persoanelor înregistrate la medicul de familie.

A fost modificat modul de includere a medicamentelor în listă medicamentelor compensate. Se vor include doar medicamentele cu denumirile comune internaționale care sînt incluse în Nomenclatorul de stat și în Catalogul național de prețuri de producător. Pînă în present se includeau și medicamentele înregistrate de Agenţia Europeană a Medicamentelor (European Medicines Agency – EMA) sau în una din ţările Uniunii Europene, Norvegia şi Elveţia sau Autoritatea Statelor Unite ale Americii pentru Reglementarea Medicamentelor şi Alimentelor (Food anfd Drug Administation – FDA, USA), Canada, Japonia, Australia) şi înregistrate în Catalogul naţional de preţuri de producător de medicamente.

Cu derogare de la modul deja stabilit, se va permite compensarea și comercializarea medicamentelor neautorizate, dar premise pentru plasare cu termenul de cel mult 90 zile.

Sumele fixe compensate pentru medicamentele incluse în listă se vor calcula deja în baza unei metodologii commune a Ministerului Sănătății și Compania Națională pentru Asigurare în Medicină. Anterior metodologia era aprobată numai de către Ministerul Sănătății, iar sumele compensate se calculau de către Agenția Medicamentului.

Dreptul de a prescrie medicamente compensate îl vor avea, nu doar medicii de familie și medicii endocrinologi, ci și medicii pediatri.

Medicamentele compensate se vor prescrie persoanelor numai după verificarea datelor acestora cu cele din sistemul informațional al CNAS.

Ministerul Sănătății a mai prezentat și a fost aprobat Programul național de control al cancerului pentru aa.2016-2025, Planul de acțiuni pentru aa.2016-2020 pentru executarea Programulu și componența nominal a Consiliului consultativ pe lîngă Guvern pentru coordonarea executării Programului. Conform extimărilor ministerului costul acestui program pentru aa.2016-2020 se estimează la 1,745 mlrd. lei. Inclusiv pentru: a.2016 – 212 mln. lei, a.2017 – 257 mln. lei, a. 2018 – 379 mln. lei, a.2019 – 397 mln. lei și a.2020 – 401 mln. lei.

Președinte al Consiliului consultativ pentru coordonarea executării Programului a fost numit viceprim-ministrul Gheorghe Brega și vicepreședinte viceministrul sănătății, medic-șef sanitar Aliona Serbulenco.

La propunerea Ministerului Justiției consultanta ministerului Maria Corfonenco a fost delegată (prin selectare prealabilă) în calitate de expert, pentru o perioadă de 3 ani, la Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol).
Moldova este stat-membru al Interpol din a.1994.

La propunerea Ministerului Agriculturii a fost decernat Marele Premiu în domeniul vitivinicolpentru a.2016 întreprinderii «Castelul Mimi» srl, pentru merite deosebite la fabricarea vinurilor de calitate și promovarea imaginii Moldovei ca țară vitivinicolă pe arena internațională. Vînzările întreprinderii în a.2015 au constituit 18,7 mln. lei. Vinul produs a fost exportat: în țările CSI – 50%, țările UE – 40% și SUA – 10%.

Tot la propunerea Ministerului Agriculturii a fost acceptată lichidarea «Liceului theoretic agricol din Chișinău”. Lichidarea se va efectua de la 1 iulie 2017. Liceul respectiv a fost creat în a.1992 și la moment nu mai are careva perspectivă de activitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?