X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Muncile ocazionale vor fi reglementate prin lege

28 sep. 2016,, 17:46   Societate
4363 1

Временная работа будет регулироваться законом
Foto: libertatea.ro

Un proiect de lege cu privire la exercitarea activităţilor necalificate cu caracter ocazional a fost aprobat astăzi la Guvern, informează NOI.md.


Inițiativa are drept scop reglementarea activităţilor desfăşurate de către zilieri întru diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă. Proiectul reglementează drepturile şi obligaţiile angajatorului faţă de zilier şi modul de activitate a zilierilor, în derogare de la prevederile Codului muncii.

În document se specifică că principalele domenii în care pot fi desfăşurate activităţi necalificate cu caracter ocazional sînt: agricultura, pescuitul şi piscicultura; silvicultura. Legea prevede că durata zilnică de muncă nu poate depăși opt ore: 5 ore pentru persoanele de 15-16 ani și 7 ore pentru cei cu vîrstele de 16-18 ani. De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic.

Conform proiectului, se propune ca nivelul remuneraţiei pe unitate de timp să nu fie mai mic decît cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe oră, stabilit de Guvern. Totodată, plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilier se va efectua de către beneficiar. Totodată, acesta va fi obligat să întreţină Registrul de evidenţă a zilierilor, precum şi să transmită extrasul din Registrul vizat Inspectoratului teritorial de muncă.

Desfășurarea activității ocazionale nu atribuie zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de asigurări sociale de stat și sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?