Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un nou monument va apărea în Scuarul Catedralei (FOTO)

26 sep. 2016,, 15:45   Capitala
4195 3

Foto: locals.md

În Scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” din capitală va fi edificat prin reconstituire Monumentul celor trei martiri din anul 1923 – Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, informează NOI.md.


Ideea edificării acestui monument aparține Ministerului Culturii și a fost aprobată de Guvern. Potrivit Ministerului Culturii, acum trei ani, unul dintre urmașii lui Andrei Hodorogea – Dumitru Godorogea – a venit cu inițiativa de a reconstrui identic acest monument, în baza documentelor istorico-arhivistice. În prezent, locul unde urmează a fi amplasat monumentul este marcat de o placă din marmură, instalată în anul 1990 de Societatea Culturală „Ginta Latină”.

Sculptura va avea o înălțime de peste trei metri, circa 20 de tone și va fi construită din piatră de Cosăuți. Monumentul va fi creat de arhitectul Eugen Bîzgu și artistul popular Veaceslav Lozan. Pe placa verticală se vor regăsi chipurile martirilor, în basoreliefuri din bronz. În fața acesteia, pe piedestal, va fi amplasat un vultur.

Lucrările de proiectare și edificare a monumentului, precum și cele de amenajare a terenului aferent vor fi efectuate din banii primiți drept donații și sponsorizări.

Un astfel de monument a mai fost instalat în preajma Catedralei la 29 septembrie 1923. În anul 1940 părțile din bronz ale acestuia au fost evacuate, iar părțile din piatră au fost ulterior distruse.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?