Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Bulgaria va investi în sectorul TIC al Moldovei

22 sep. 2016,, 09:45   Economie
2724 1
Болгария инвестирует в IT-сектор Молдовы
Foto: gov.md

Bulgaria este dispusă să investească în diverse domenii în Republica Moldova, precum sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor, construcțiilor, energetic.


Acest fapt a fost relevat de preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, în cadrul întrevederii cu prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, care a avut loc în contextul participării celor doi oficiali la sesiunea a 71-a a Adunării Generale a ONU de la New York, relatează NOI.md.

În cadrul întrevederii au fost discutate relaţiile dintre Moldova şi Bulgară, perspectivele de aprofundare a cooperării bilaterale, precum şi implementarea agendei europene a Moldovei.

Părţile au discutat despre dezvoltarea relaţiilor economice şi realizarea proiectelor comune în diferite sectoare, salutînd în acest sens desfășurarea cu succes a celei de-a VIII-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-bulgare pentru cooperare comercial-economică.

Pavel Filip a menţionat că autorităţile Moldovei îi tratează cu responsabilitate pe reprezentanţii minorităţii bulgare şi dorinţa lor de a păstra şi a dezvolta propria identitate naţională, avînd în vedere numărul mare de etnici bulgari care locuiesc în ţara noastră. Astfel, se examinează posibilitatea deschiderii unui consulat al Bulgariei la Taraclia, care va contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale, dar şi va ajuta populaţia din zona de sud a Moldovei să cunoască mai bine avantajele integrării europene şi să susţină acest parcurs.

La rîndul său, preşedintele Bulgariei a reconfirmat susţinerea de către Bulgaria a parcursului european al Moldovei şi implementarea reformelor în ţara noastră. Rosen Plevneliev a declarat că Moldova și Bulgaria sînt țări partenere și prietene și a exprimat disponibilitatea de a investi în diverse domenii, precum sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor, construcțiilor, energetic.

Președintele bulgar a specificat că țara sa a creat un ecosistem inovațional în domeniul TIC în regiune, a investit masiv în sectorul TIC din Ucraina și este gata să se extindă și în Moldova.

Premierul Pavel Filip l-a informat pe oficialul bulgar despre intrarea în vigoare a Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei, începînd cu anul 2017, astfel fiind create condiții foarte atractive pentru companiile TIC și i-a invitat pe oamenii de afaceri bulgari să vină cu investiții în acest sector.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?