X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

„Registru” pasează responsabilitatea pe CEC în problema listelor electorale

21 sep. 2016,, 14:32   Politică
3291 3
ГП «Registru» переложило ответственность за электоральные списки на ЦИК
Foto: noi.md

Întreprinderea de Stat „Registru” nu atribuie statutul dreptului de vot unui cetățean sau altuia, ci doar furnizează informații Comisiei Electorale Centrale în baza unor criterii exacte.


Explicația a fost oferită astăzi de reprezentanții Ministerului Tehnologiei Informației în cadrul unei mese rotunde. „Noi nu atribuim statutul dreptului de vot, noi doar spunem după anumite criterii – dacă are mai mult de 18 ani, dacă are acte valabile. Este în competența CEC-ului să stabilească dacă un anumit cetățean poate vota sau nu. Noi putem să vă spunem doar dacă persoana întrunește unele criterii din Registrul electronic al populației”, a explicat consilierul directorului CRIS „Registru”, Eugen Ursu, citat de NOI.md.

„Cifra de 3,249 milioane din Registrul de stat al populației reprezintă persoane care au depășit vîrsta de 18 ani. Atît. Dar de aici CEC stabilește cîte sînt apte de vot”, a adăugat ministrul Tehnologiei Informației, Vasile Botnari.

Întrebați cum explică faptul că numărul alegătorilor atestați în acest an depășește cu circa 300 de mii numărul de cetățeni calculați la Recensămîntul din 2014, inclusiv cei cu vîrsta de pînă la 18 ani, reprezentanții Întreprinderii au menționat următoarele:

„Dacă vorbim de anul 2014, avem un interes sporit din partea cetățenilor născuți peste hotare, care au dreptul legal de a dobîndi cetățenia Moldovei. Avem înregistrate cel puțin 2000 de persoane pe an, care au obținut astfel de acte”, a spus Eugen Ursu.

În ceea ce privește zvonul precum că în listele electorale figurează persoane decedate, ministrul Vasile Botnari nu a exclus această posibilitate. „Persoanele care au decedat peste hotare – nu le avem înregistrate la noi. Pînă în 2004, toate decesele care au fost sînt înregistrate la Starea Civilă, iar acum are loc procesul de digitalizare. Odată cu finalizarea acestui proces, toate decesele care au avut loc pînă în 2004 vor fi integrate în Registrul de stat al populației”, a explicat ministrul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?