Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Reprezentant al CEC: Cetăţenii Moldovei aflați peste hotare vor putea vota pe listele suplimentare

21 sep. 2016,, 12:07   Politică
2319 1
ЦИК: Граждане Молдовы за рубежом смогут проголосовать по дополнительным спискам
Foto: newsmoldova.md

Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc peste hotare şi nu s-au înregistrat pentru a participa la alegeri vor putea vota pe listele suplimentare.


Anunțul a fost făcut de către vicepreşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Rodica Cibotaru, în cadrul unei emisiuni la "Radio Moldova".

Potrivit ei, termenul de înregistrare prealabilă a cetăţenilor a expirat. Doar 3570 de cetăţeni moldoveni cu drept de vot s-au înregistrat prealabil online, deşi, potrivit datelor oficiale, în străinătate se află circa 800 de mii de moldoveni, iar jumătate dintre aceştia se află în Rusia. În acelaşi timp, în Rusia s-au înregistrat prealabil doar 133 de persoane.

Ea a menţionat că angajaţii CEC au desfăşurat o campanie de informare a moldovenilor din diasporă, au mers în mai multe ţări unde locuiesc cei mai mulţi cetăţeni ai Moldovei.

"Nu au parvenit solicitări din partea cetăţenilor noştri de a extinde termenul de înregistrare prealabilă, de a mări numărul secţiilor de votare sau de a le permite să voteze avînd paşaportul expirat. Toţi cetăţenii moldoveni cu drept de vot din afara ţării vor putea să voteze la reprezentanţele diplomatice ale Republicii Moldova pe listele suplimentare. Cetăţenii noştri vor putea să voteze în baza paşaportului. Nu se va admite identificarea alegătorilor cu paşapoarte expirate", a subliniat Cibotaru.

Ea a declarat că hotărîrea privind numărul secţiilor de votare care vor fi deschise peste hotare va fi luată de Guvern, în funcție de datele oficiale despre numărul alegătorilor, precum şi ţinînd cont de posibilităţile reale ale reprezentanţelor diplomatice ale Moldovei de a organiza procesul electoral în diferite ţări.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?