Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce spun cineaștii despre demolarea „Gaudeamus”-ului (VIDEO)

17 sep. 2016,, 10:00   Capitala
10813 7

Societatea civilă, cineaștii și oamenii de artă continuă să facă încercări de a salva edificiul renumitului cinematograf din Chișinău „Gaudeamus”, deși acest fapt pare imposibil.

Ei încă mai speră că guvernarea totuși va găsi o soluție pentru situația creată, relatează NOI.md.

„În acest cinematograf tema principală trebuie să fie cinematografia, și nu un sushi-bar sau altceva. După mine, o decizie ar fi să se păstreze cinematograful în arhitectura lui actuală. Vina că s-a ajunspînă la demolare este a netalentului de a fi gospodar. Atunci cîndmergi cu automobile luxoase, nu ai timp să înțelegi niște datorii față de această țară, de acest oraș. Pentru noi totuși este o istorie, o necesitate mare de a avea un cinematograf consacrat filmului”, a declarat regizorul și președintele Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, intervievat de NOI.md.

În opinia directorului Studioului „Moldova-Film”, Alexandru Vasilache, „cinematograful este un centru cultural unde spectatorii se adună să preia informație vizuală, este o educație a spectatorului”, regretînd faptul că astfel de centre rămîn tot mai puține. „Pentru Chișinău un cinematograf, două este foarte puțin, publicul este mult mai larg”, spune Vasilache.

La rîndul său, regizorul și președintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova, Dumitru Grosei,a afirmat: „Singura soluție este ca statul să recupereze acest edificiu și să-l transmită în gestiunea Centrului Național de Cinematografie. Cineaștii ar trebui să facă front comun și să recupereze ceea ce se mai poate. După ce s-au făcut săpături pentru fundament, se mai caută oseminte, de parcă domnul Chirtoacă știe unde se află mormintele lui Bernardazzi și Schmidt”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?