X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

La 66 de ani și-a văzut visul copilăriei împlinit!

14 sep. 2016,, 11:00   Business
3059 0
В 66 лет увидел исполненной мечту детства!
Foto: provincial.md

La 66 de ani, Nicolai Constantinov din orașul Comrat și-a văzut visul copilăriei împlinit.


Anul trecut a urmat un curs intensiv de instruire în domeniul afacerilor, a cîștigat un grant în valoare de 3 mii de euro și a lansat în orașul natal primul centru de reparație a mașinilor electrice.

Pasiunea sa pentru electromecanică a devenit afacere datorită Centrului Syslab de dezvoltare inovativă a carierei, înființat de PNUD la Comrat și în alte patru orașe din Moldova. „În cele patru luni de instruire, n-am lipsit nicio zi de la lecții. Am învățat cum să fac un plan de afaceri, cu ce se mănîncă inovația, cum să pun pe picioare o afacere… Chiar și după absolvirea cursului, sînt ghidat, pentru a pune bine afacerea pe roate”, povestește Nicolai Constantinov. Este cu un pas înaintea timpului, pentru că, zice el, mașinile electrice le aparține viitorul, fiind ecologice și econome. Pînă cînd acestea vor deveni populare în Moldova, inventatorul din Comrat asamblează în cadrul centrului mașinuțe electrice pentru copii, repară utilaj electrocasnic și promovează sursele alternative de energie.

El este de părerea că donatorii i-au acordat vot de încredere pentru că se conduc de același principiu ca și el – pentru a putea fi numită inovație, o idee trebuie să fie originală, să poată fi pusă în practică și să satisfacă o anumită nevoie. Iar Moldova are mare nevoie de surse alternative de energie, mai ales de energie ecologică, dar și de brațe de muncă calificate, indiferent de vîrstă. Nicolai Constantinov nu este la prima inovație pusă în practică. Împreună cu un grup de tineri din Comrat, a construit pe parcursul ultimilor ani mai multe trotinete, mașinuțe pentru copii și cvadricicluri alimentate cu energie solară. Anul trecut a creat chiar primul automobil solar autohton – o construcție mult mai avansată decît precedentele creații. Acesta are instalate baterii solare și poate dezvolta o viteză de pînă la 25 km/h.

Șanse egale pentru fiecare

Acum Nicolai Constantinov atrage tinerii în jurul său ca un magnet. Încearcă să le altoiască dragostea pentru tehnică, să le transmită experiența și cunoștințele sale acumulate de-o viață și îi determină să apeleze și ei la serviciile Centrului Syslab. „Peste 300 de persoane deja și-au sporit șansele de angajare sau lansare a propriei afaceri, datorită celor 5 centre SYSLAB din Moldova”, susține Svetlana Gheorghieva, coordonatoarea Centrului Syslab din Comrat.

În acest an, Centrul Syslab din Comrat a devenit parte a unui nou proiect finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD Moldova – „Asistență pentru susținerea agriculturii și dezvoltării rurale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD). De acum încolo, timp de trei ani, în cadrul proiectului SARD vor fi create noi locuri de muncă, iar locuitorii din regiune vor avea parte de instruire și mentorat în procesul de dezvoltare a afacerilor. Așa cum a fost și în cazul lui Nicolai Constantinov.

Inventatorul de la Comrat este în așteptarea noului concurs de granturi a proiectului SARD pentru a-și dezvolta afacerea. Are și idei noi, cum ar fi producerea unui nou generator de căldură pe baza deșeurilor agricole lichide. La 66 de ani, el consideră că viața abia începe, pentru că are multe planuri, forță și sprijinul necesar pentru realizarea lor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?