Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Fenomene neobișnuite ale naturii

11 sep. 2016,, 22:00   Externe
12254 0

Необыкновенные явления Природы (ФОТО)
Фото: kramola.info

Fenomenele neobișnuite ale naturii nu vor înceta să uimească oamenii.

Uneori, se pare că acestea au loc pe altă planetă, dar nu sub nasul nostru.

Răsărituri și apusuri verzi

Aceste imagini rare sînt ilustrația unui fenomen meteorologic, care apare pe cîteva secunde în timpul apusului și răsăritului de soare. Condițiile trebuie să fie ideale, pentru ca lumina să se refracte în atmosferă, iar Soarele să se coloreze în verde.

Porțile iadului, Turkmenistan

Din craterul vulcanului Darvaza, numit și „porțile iadului”, la suprafața pămîntului ajunge gazul. Focul arde din anul 1971, din momentul în care a fost aprins. Asemenea flăcări au ars în Irak pe parcursul a 4000 de ani. Acestea sînt menționate chiar în Vechiul Testament.

Furtună vulcanică

Acest fenomen este similar cu furtuna obișnuită, însoțită de erupții vulcanice. Sună înfricoșător, dar e o priveliște minunată.

Muntele rotund, Noua Zeelandă

„Moeraki Boulders” – bucăți mari de rocă muntoasă, ce pot fi văzute pe malul Koekohe. Inițial, pietrele au fost sculptate de nisipul de sub apă, apoi, peste 60 de milioane de ani, în urma eroziunii solului, pietrele au ieșit la suprafață.

Furtuna veșnică, Venezuela

La gura răului Katatumbo din Venezuela poate fi urmărită o concentrație rară de nori de ploaie și furtună, care formează fenomenul numit furtuna Katatumbo. Aici, tunetele și fulgerele pot fi savurate timp de 180 de nopți pe an, 10 ore pe zi.

Marea depresiune azurie, Belize

Depresiunile subacvatice s-au format în timpul erei glaciare, cînd nivelul mării era cu mult mai jos față de actualul nivel, iar fundul mării era supus acțiunii stihiilor. Marile depresiuni au apărut datorită eroziunii, iar extinderea lor s-a încheiat după ce s-au umplut cu apă.

Castelele de abur, Islanda

Regiunea în jurul Hvevir este destul de activă. Castelele efemere din aburi se înalță din zonele fierbinți ale mlaștinilor și pe suprafața pămîntului. În combinație cu aurora boreală, aceste peisaje sînt parcă de pe altă planetă.

Peșterile de gheață

Peșterile de gheață sînt niște structuri formate pe marginea ghețarului sub acțiunea apei. Peștera este spălată de apă. Stratul gros de gheață conține prea puțin aer și reflectă doar spectrul albastru al luminii. Datorită acestui fapt, gheața capătă o asemenea nuanță.

Coloanele de bazalt

Aceste coloane sînt atît de ideale, încît e greu de crezut că ele nu sînt create de om. Milioane de ani în urmă, aici totul era plin de lavă, care cu timpul s-a răcit și a început să se desprindă în bucăți. De aceea noi astăzi putem urmări acest fenomen fascinant.

Curcubeul de foc

Curcubeul de foc poate fi urmărit cînd lumina se reflectă în cristalele de gheață din norii aflați la o altitudine mare. Acest fenomen poate fi atît de extins, încît se poate întinde de-a lungul întregului orizont.

Valul infinit

Pororoca este valul format pe malurile rîului Amazon pe o distanță de 800 de kilometri. De regulă, acesta are o înălțime de 3-4 metri. Cel mai lung val din lume apare de două ori pe ani, în februarie sau martie, cînd fluxurile oceanului Atlantic ajung la gura Amazonului. Un amator de surfing din Brazilia a stabilit un record, parcurgînd 13 kilometri în 37 de minute.

Migrația fluturilor, SUA și Mexic

De regulă, fluturii monarhi sînt niște ființe frumoase, negru-oranj, însă cînd încep a migra, în cer se petrec minuni. Cînd temperatura începe să se răcească în octombrie, monarhii pornesc în călătoria lor spre Mexic. Ei urmează să parcurgă 4000 de km. Fluturii pot acoperi copacii cu un strat întreg, în timpul migrației.

Norii sidefați, Arctica

Acești nori sînt foarte rari, deoarece, de regulă, în stratosferă nu este suficientă umiditate pentru formarea norilor. Însă în timpul iernilor extrem de reci, se acumulează suficientă umezeală, datorită căreia norii se pot forma la o înălțime de circa 20 km.

Migrația sardinelor, Africa de Sud

Sardinele migrează în fiecare an, din luna mai pînă în iulie. Miliarde e pești din apele reci înoată pînă la capul Cape Point, spre litoralul de est al Africii de Sud. Bancurile de pești sînt atît de enorme, încît acestea pot fi văzute din satelit. Acestea pot atinge o lungime de 8 km, lățime de 1,5 km și adîncime de 30 de metri.

Pustiul înfloritor, Chile

În fiecare an, înflorește pustiul Atakama. Miraculoasa transformare poate fi urmărite după ploile abundente, ce trezesc semințele de plante aflate adînc în nisip.

Norii sub formă de lentile deasupra munților

Norii de această formă se formează din cauza aerului umed din munți. Din cauza formei lor, aceștia sînt confundați deseori cu OZN.

Migrația crabilor, insula Crăciunului

În octombrie și noiembrie, crabii de pe insula Crăciunului încep migrația de împerechere. Timp de aproape 18 zile, pe insulă este sistată circulația rutieră, deoarece străzile se acoperă cu un covor roșu din crabi.

Kliluk, Lacul cu pete, Canasa

Cînd se ridică apa din acest lac, situat nu departe de orașul Osoyoos, Columbia Britanică, mineralele creează forme bizare și lacul arată teribil. Fiecare cerc are culoare sa, ce depinde cantitatea de minerale în lac.

Cercuri subacvatice, Japonia

Aceste forme bizare se află la fundul mării, dar nu pe cîmpii. Au aproape doi metri lățime și acoperă fundul Mării Japoniei. Fiecare cerc are forma sa. Pînă nu demult nu se știa cauza apariției acestui fenomen, dar spre uimirea tuturor, s-a dovedit că de vină este peștișorul Tetraodon. Masculii, în pofida dimensiunilor lor (cel mult 13 cm), desenează aceste cîmpuri pentru a atrage femelele.

Bule de metan înghețate

Bulele de metan apar în rezultatul descompunerii diferitor organisme pe fundul bazinului acvatic. Metanul se ridică la suprafață și îngheață. Însă dacă aceste bule se deschid, fiți atent cu focul.

Cercurile vrăjitoarelor, Namibia

Așa sînt numite petele pe solul nisipos, ce apar pe pășunile din Africa. Dacă zburăm din Angola spre Africa de Sud, putem vedea mii de asemenea pete cu diametrul de pînă la 9 metri. Savanții presupun că de vină ar fi termitele, ce viețuiesc sub pete și care devorează rădăcinile plantelor.

Cîmpii din păienjeniș

«E păienjeniș, mult. Asemenea cîmpii apar, de exemplu, în Australia, în timpul migrației păianjenilor. De regulă, asemenea suprafețe se formează cînd păiajenii încearcă să fugă de fluxul oceanului.

Valuri luminiscente, Vaadu, Maldive

Valurile strălucesc datorită fitoplanctonilor, ce luminează în întuneric. Calea Lactee de-a lungul plajei e minunat.

Nori sub formă de uger

Acești nori se formează sub norii obișnuiți. Acest fenomen rar are loc în rezultatul amestecării aerului și norilor cu nivel diferit de umiditate. Norii mai grei atîrnă deasupra celor mai ușori.

Rîurile subacvatice

Asemenea rîuri subacvatice ca Cenote Anhelita apar cînd masele mai grele (de exemplu, hidrogenul sulfurat), se lasă la fund și se transformă într-un rîu adevărat.

Lacurile sărate

Unele lacuri sînt atît de sărate, încît animalele ce ajung în apă se acoperă imediat cu un strat de var, încremenesc și se transformă în piatră.

Norii văluroși

Undulatus asperatus (norii văluroși) sînt atît de rari încît clasificarea lor a fost posibilă abia în 2009. Deși se știe foarte puțin despre ei, acești nori sînt încîntători.

Cascada de foc, Horsetail Fall

Horsetail Fall – este o cascadă de sezon la poalele muntelui El Capitan în parcul național Yosemiti. Iar cascada de foc este un fenomen foarte rar întîlnit, ce poate fi văzut doar cîteva zile în februarie, cînd temperatura și timpul sînt potrivite. Soarele se reflectă în apă și apare acest efect de foc.

Eucalipții colorați, Hawai

Eucalipții colorați au o culoare deosebită, de parcă ar fi fost pictați în diferite culori: verde, oranj, lila, azuriu, maro. În realitate cauza e simplă: copacul își pierde scoarța în diferite anotimpuri ale anului. Părțile fără scoarță îmbătrînesc diferit și apar aceste culori.

Aisberguri în dungi, Antarctica

Dungile azurii apar cînd fisurile din aisberg se umplu cu apă și ea îngheață. Dungile verzi au alge, care se lipesc de aisberg în apă. Dungile maro, galbene și negre sînt diferite sedimente „preluate” de aisberg.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?