X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Avocații: Platon a fost aruncat într-o celulă cu ploșnițe, deși se știe că el este important(VIDEO)

8 sep. 2016,, 12:45   Societate
5823 4
Адвокаты: Платона бросили в камеру с клопами, зная, что он важен
Foto: infotag.md

Apărarea lui Veaceslav Platon a confirmat disponibilitatea clientului său de a furniza dovezi detaliate în dosarul sustragerii a peste 1 miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei.


Avocații Ana Ursachi și Ilia Novikov au comunicat în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, 8 septembrie, care vor fi acțiunile lor ulterioare în apărarea lui Platon, precum și au prezentat viziunea sa asupra extrădării businessmanului și și-au exprimat teama pentru viața lui, relatează NOI.md.

Avocatul Ilia Novikov a abordat, în primul rînd, chestiunea privind extrădarea lui Platon, care s-a încheiat, în opinia lui, suspicios de repede. „Noi (împreună cu colegul din Ucraina Alexei Șevciuk – nota red.) ne-am așteptat că, potrivit legislației ucrainene și celei europene, avem la dispoziție două luni. În baza procedeelor legale, extrădarea lui Platon înainte de acest termen nu este posibilă. Cu toate acestea, el a fost extrădat în mod suspicios și foarte repede, după ce a fost dat în căutare internațională la 25 iulie”, a declarat Novikov.

Avocatul a dezvăluit procedura efectuată de organele de drept din Ucraina, în cadrul căreia au fost încălcate normele legislației naționale și internaționale. „Întîlnirea noastră cu Platon a avut loc la 29 august. Am bănuit că el ar putea fi extrădat imediat, dar am sperat că acest lucru va avea loc mai tîrziu. Dar, în aceeași zi, i s-a înmînat hotărîrea semnată de procurorul general adjunct al Ucrainei Eghin, el a fost încătușat, iar peste trei ore se afla deja la Chișinău. Această procedură a fost ilegală și motivată politic atît din partea ucraineană, cît și din cea moldovenească”, a menționat el.

Potrivit lui Novikov, se atestă o legătură suspectă dintre mărturia primarului orașului Orhei, omului de afaceri Ilan Șor împotriva lui Platon și viteza derulării procedurii de transmitere a bănuitului autorităților Moldovei. „Drept motiv pentru arestul lui (Platon. – nota red.) au servit depozițiile lui Șor din 22 iulie. În aceeași zi, în care s-au depus aceste mărturii, Șor a fost eliberat. Nu voi numi acest lucru mită, dar, în opinia mea, a fost un fel de înțelegere”, consideră avocatul.

Împreună cu Ana Ursachi, ei și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu condițiile de detenție a lui Platon în Penitenciarul nr.13. „El a fost aruncat într-o celulă din subsol, care nu se încălzește și în care sînt o mulțime de ploșnițe. Acest lucru a fost făcut în mod intenționat. Ei înțeleg că el este un martor important în dosarul privind furtul miliardului. În caz contrar el ar fi fost plasat în izolatorul CNA (Centrul Național Anticorupție)”, a declarat Ursachi.

Avocații au calificat drept întemeiate temerile lui Platon pentru viața sa, care, potrivit lor, este unul dintre martorii-cheie în dosarul retragerii unor sume mari de bani din sistemul bancar al Moldovei. „Platon este dispus să ofere dovezi ale faptului că beneficiarul tuturor tranzacțiilor de retragere a banilor din Banca de Economii este prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Ursachi a adăugat că în mesajul său public Platon a solicitat procurorilor să-l audieze în calitate de martor pe marginea dosarului privind furtul miliardului. „Nu am văzut așa ceva înainte”, a spus avocatul lui Platon.

La final, Novikov a spus că cazul lui Veaceslav Platon a devenit un obiect de interes pentru numeroși observatori străini care urmăresc evoluția situației din Europa de Est. „Am avut întîlniri cu reprezentanții cîtorva ambasade străine. Dar acum nu pot dezvălui conținutul conversației noastre”, a declarat el.
Săptămîna trecută, la 1 septembrie, Judecătoria Buiucani a prelungit cu 30 de zile mandatul de arest pe numele lui Platon. Mandatul de arest a intrat în vigoare la 29 august, cînd suspectul a fost extrădat în Moldova. Avocații lui Platon au depus un recurs, care ieri, 7 septembrie, a fost respins de Curtea de Apel.

Precizăm că la 25 iulie șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a comunicat că Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională și pe numele lui a fost eliberat un mandat de arest, acesta fiind suspectat de complicitate la sustragerea ilicită a mijloacelor bănești în proporții mari din Banca de Economii. Acuzarea estimează prejudiciul cauzat Băncii de Economii la peste 800 de milioane de lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?