Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Deputați vor putea deveni și candidații fără studii superioare

8 sep. 2016,, 11:43   Politică
3087 5
Депутатами смогут стать и кандидаты без высшего образования
Foto: gagauzinfo.md

Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat, ieri, decizia, potrivit căreia, la alegerile în organul legislativ al autonomiei pot participa și candidații fără studii superioare, transmite MOLDPRES.


Aleșii regionali au introdus modificări în Codul Electoral al Găgăuziei, potrivit cărora candidatul la postul de deputat în APG "de regulă, trebuie să aibă studii superioare". Anterior, respectarea acestei norme a fost suspendată Curtea de la Comrat, apoi la ședința din 5 septembrie fiind anulată și de forumul legislativ al autonomiei.

Președintele Comisiei pentru drepturile omului, legalitate şi ordine de drept al APG Ivan Burgundji a explicat că "modificările au fost necesare pentru o mai bună desfășurare a alegerilor în UTA Găgăuzia", "conform Codului Găgăuziei, deputat al APG poate deveni orice cetățean în vîrstă de peste 21 de ani. În același timp, în conformitate cu sistemul educațional actual, la 21 de ani nu poți avea studii superioare", a menționat Burgudji, citat de gagauzinfo.md.

Proiectele de introducere a amendamentelor și completărilor în lege au provocat dezbateri în rîndul deputaților găgăuzi, mulți dintre ei pronunțîndu-se în favoarea respectării anumitor criterii, inclusiv, acelea referitoare la studii, pentru a deveni legiuitor al autonomiei.

"Da, tindem spre aceea ca toți deputații să aibă studii superioare, dar acum orice persoană ar trebui să aibă dreptul să dea documentele, fără a avea studii superioare", a subliniat în acest context președintele APG Dmitri Konstantinov.
Următoarele alegeri în Adunarea Națională a autonomiei vor avea loc pe 20 noiembrie 2016. Cetățenii regiunii vor alege prin vot direct 35 de deputați pentru un mandat de patru ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?