X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Asociaţia Surzilor insistă pe incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi de auz

7 sep. 2016,, 16:20   Societate
4506 0

Общество глухих активизирует усилия по социальной интеграции слабослышащих
Foto: infotag.md

Asociaţia Surzilor din Republica Moldova (ASRM) şi Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire INFONET își activizează eforturile pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi de auz.


În cadrul proiectului "Advocacy pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi de auz", vor fi organizate mai multe evenimente şi va fi lansată o carte despre învăţarea limbajului semnelor.

Miercuri, directorul INFONET, Victor Koroli, a spus că "Moldova a ratificat Convenţia ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, a adoptat legea privind incluziunea socială a acestor persoane, însă, cu toate acestea, schimbările în ţară se produc foarte încet".

Potrivit lui, în republică sînt peste 500 de mii de surzi şi ei au nevoie de susţinere din partea statului.

"Aceste persoane se confruntă cu o mulţime de probleme, începînd cu insuficienţa de profesori care posedă limbajul gesturilor în instituţii de învăţămînt special şi terminînd cu serviciile sociale care nu pot contacta cu surzii", a spus Koroli.

Pentru a redresa situaţia, ASRM, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei, a pregătit pentru publicare manualul metodic "Metode progresive pentru învăţarea limbajului semnelor".

"Cărţile vor fi transmise gratuit către instituţiile de învăţămînt special, biblioteci, servicii sociale, poliţie şi instituţii medicale, pentru a-i ajuta pe angajaţii acestora să înveţe limbajul semnelor şi să contacteze cu surzii", a spus directorul.

De asemenea, se preconizează lansarea unui CD cu lecţii video, crearea site-ului surdoserver.md, cu ajutorul căruia se va putea învăţa limbajul semnelor.

Vicepreşedintele ASRM, Natalia Babici, a spus că "persoanele cu dizabilităţi de auz nu pot apela telefonic la poliţie sau la serviciul medical de urgenţă, de aceea asociaţia insistă ca în serviciul unic pentru apeluri de urgenţă 112 să fie inclus serviciul de apel prin SMS".

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Surzilor, pe 25 septembrie, ASRM va organiza un raliu prin care va demonstra că şi persoanele surde pot conduce automobilul, la fel ca şi ceilalţi oameni.

Preşedintele ASRM, Ruslan Lopatiuc, a spus că "anterior se interzicea persoanelor surde să conducă automobilul, însă interdicţia a fost deja anulată".

El este convins că soluţionarea problemelor cetăţenilor surzi nu va costa scump pentru stat, căci pentru toate proiectele planificate ASRM, în comun cu Ambasada Finlandei, va cheltui pînă la 25 de mii de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?