Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cîte subvenţii au solicitat fermierii din Moldova

7 sep. 2016,, 15:30   Economie
2659 0
Сколько субсидий запросили фермеры Молдовы?
Foto : agora.md

La Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în perioada de la 5 august pînă la 5 septembrie, au fost depuse circa 1,7 de cereri de la fermieri pentru obţinerea subvenţiilor în valoare totală de 265 mil. lei, comunică NOI.md.


După cum se menţionează în comunicatul AIPA, cele mai multe cereri de finanțare – 634 – au fost depuse pentru obţinerea subvenţiilor la stimularea investiţiilor în procurarea tehnicii şi utilajului agricol. Valoarea solicitărilor de finanțare la acest capitol a constituit 55,6 mil. lei.

În acelaşi timp, cele mai multe mijloace au fost solicitate pentru stimularea investiţiilor la înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale. Pentru obţinerea acestor subvenţii au fost depuse 487 de cereri de finanțare în valoare de 82,4 mil. lei.

În afară de aceasta, agricultorii au depus la AIPA 215 cereri în valoare de 20,8 mil. lei pentru stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi instituțiile financiare nebancare, 90 de cereri – pentru stimularea investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare, 86 de cereri în valoare de 10,2 mil. lei pentru stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură, 75 de cereri în valoare de 10,7 mil. lei pentru stimularea investiţiilor în procurarea echipamentului de irigare, 44 de cereri în sumă de 8 mil. lei pentru stimularea investițiilor în procurarea echipamentului No-Till şi Mini-Til, 27 de cereri în valoare de 12,5 mil. lei – pentru stimularea investițiilor în utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice.

În afară de aceasta, au fost depuse 13 cereri în valoare de 4,5 mil. lei – pentru procurarea animalelor de prăsilă şi menținerea fondului genetic al acestora, 15 cereri de 2,9 mil. lei – pentru stimularea investiţiilor în producerea legumelor şi fructelor pe teren protejat, 15 cereri în valoare de 2,2 mil. lei pentru îmbunătățirea şi dezvoltarea infrastructurii rurale, 8 cereri de 478,5 mii de lei – pentru compensarea cheltuielilor la irigare, o cerere pentru stimularea investiţiilor în sectorul ecologic – în valoare de 24,75 mii de lei.

Mărimea Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli în anul 2016 va constitui 900 mil. lei, inclusiv 387,6 mil. lei se planifică să fie obţinuţi din contul Programului ENPARD Moldova – susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale. Depunerea cererilor pentru acordarea subvenţiilor va continua pînă la 31 octombrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?