Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Fermierii care au avut de suferit de pe urma calamităților naturale vor beneficia de asistență financiară

5 sep. 2016,, 11:00   Economie
2346 0
Пострадавшие от стихийных бедствий фермеры получат денежную помощь
Foto: newsmoldova.md

Statul va acorda asistență financiară pentru acoperirea cheltuielilor legate de măsuri fitosanitare fermierilor care au suferit pierderi în urma calamităților naturale din acest an, în special, în urma înghețurilor care au avut loc primăvara tîrzie.


Acest fapt l-a comunicat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, în cadrul unei ședințe cu participarea conducerii asociațiilor de profil „UniAgroProtect”, „AGROinform”, „Moldova Fruct”, Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri din Moldova, relatează NOI.md.

Șeful Ministerului Agriculturii a menționat că mijloacele vor fi alocate din Fondul de Rezervă al Guvernului. Asistența producătorilor agricoli prejudiciați va fi acordată pentru acoperirea cheltuielilor legate de lucrarea a circa 10 mii de ha terenuri agricole afectate, dintre care 6,5 mii de ha au suferit de pe urma înghețurilor, iar încă 3,5 mii de ha de livezi și vii au fost afectate de grindină mare și ploi torențiale.

Banii vor fi alocați în baza unui regulament care va fi elaborat în viitorul apropiat de către specialiștii Ministerului și discutat cu asociațiile de profil. Reprezentanții asociațiilor nominalizate au salutat faptul că banii vor fi alocați din Fondul de rezervă și nu din Fondul de subvenții. Ei au mai susținut idea că de aceste mijloace vor beneficia nemijlocit agenții economici care au avut de suferit de pe urma calamităților naturale din acest an.

Astfel, va fi acoperit costul procedurilor fitosanitare pe anul curent, ceea ce constituie circa 5 mii de lei la un hectar de livezi de mere și 3,5 mii de lei la un hectar de plantații de culturi sîmburoase.

Calculele privind volumul fructelor afectate de calamități și valoarea prejudiciului au fost efectuate în conformitate cu metodologia DaLa (Damage and Loss Assessment in the Agricultural Sector), elaborată de Banca Mondială și utilizată pe larg de experții internaționali, inclusiv FAO, în baza datelor obținute de comisiile speciale în urma vizitei în raioanele afectate, precum și a informațiilor oferite de direcțiile raionale pentru agricultură și industrie alimentară și alte date generale privind prejudiciul cauzat de calamitățile naturale.

Pentru evaluarea prejudiciului cauzat de calamități, printr-un ordin al Ministerului Agriculturii au fost create comisii de documentare a mărimii pagubelor rezultate de la înghețuri. În componența acestora au fost incluși specialiștii de la Ministerul de resort, persoanele responsabile din raioane, savanții de la Institutul Științifico - Practic de Horticultură și Industria Alimentară, profesorii de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?