Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Avocaţii lui Platon: Decizia are iz politic

30 aug. 2016,, 16:29   Politică
5388 0
Foto: noi.md

Extrădarea rapidă a lui Veaceslav Kobaliov (Platon) din Ucraina în Moldova ar fi fost imposibilă fără înţelegeri politice între autorităţiule ambelor ţări, consideră avocaţii lui.


„Noi sîntem convinşi că fără înţelegeri politice între autorităţile sau persoanele influente din Moldova şi factorii de decizie din Ucraina această procedură rapidă, care ignoră toate regulile și căile de atac şi s-a încadrat întro lună şi 4 zile, ar fi fost imposibilă. Noi tragem concluzia că această decizie nu este pur juridică, ea are iz politic”, a declarat Ilia Novikov, avocatul lui V.Kobaliov, la conferinţa de presă de marţi de la agenţia „Interfax-Ucraina”.

El a specificat că Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, serviciul consular ucrainean trebuiau să fie în contact cu extrădatul, precum şi erau necesare garanţii privind securitatea fizică a clientului lui.

„Noi vom insista, ca toate procedurile, care au avut loc şi au dus la această extrădare, să fie calificate drept necorespunzătoare legislaţiei ucrainene interne. Noi vom obţine, ca Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, acum deja intrînd în miezul problemei, să recunoască că în acţiunile factorilor de decizie ai Procuraturii Generale a Ucrainei şi judecătoriei se atestă extrădarea persoanei pentru urmărirea ei penală în legătură cu motive politice”, a declarat avocatul.

Avocaţii insistă asupra faptului că Ucraina şi-a extrădat cetăţeanul său Moldovei, deoarece V.Kobaliov este cetăţean al Ucrainei din anul 1992.

„Chiar dacă procurorul general Luţenko în baza actelor, pe care le-a prezentat partea moldovenească, personal s-a convins în mod conştiincios că aceste acuzaţii au un oarecare suport, prima lui obligaţie în acest caz a fost să respecte cu stricteţe angajamentul statului ca atare – să nu extrădeze cetăţeanul său unei ţări străine”, a spus I.Novikov.

Totodată, el a menţionat că avocaţii celui extrădat vor continua procedurile judiciare în Ucraina, pentru a confirma faptul că clientul lor are cetăţenie ucraineană.

La rîndul său, avocatul lui V.Kobaliov, Alexei Şevciuk, a menţionat că la 29 august avocaţii s-au văzut cu clientul, dar întrevederea lor a fost întreruptă şi la cîteva ore după aceasta el a fost extrădat.

Potrivit spuselor lui, organele de ordine şi drept au întrerupt întrevederea şi prin aceasta n-au permis semnarea actelor procesuale pentru înaintarea recursului la decizia judecătoriei raionale Pecersk a oraşului Kiev cu privire la arestul extradiţional.

„Toate ce s-au întîmplat, contravin legislaţiei Ucrainei, Codului de Procedură Penală, Constituţiei, acordurilor internaţionale, Convenţiei pentru Drepturile Omului, acordurilor, semnate între Ucraina şi Moldova”, a explicat Şevciuk.

El a specificat - Codul de Procedură Penală interzice extrădarea cetăţenilor Ucrainei.

„S-a produs un caz strigător la cer pe plan internaţional. Pentru că astăzi Ucraina l-a extrădat pe cetăţeanul său, dîndu-l drept cetăţean al unui stat străin”, a adăugat avocatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?