Boțan explică în ce trebuie să constea ideea națională a Moldovei (VIDEO)

Boțan explică în ce trebuie să constea ideea națională a Moldovei (VIDEO)
Foto: ipn.md

Promovarea unei idei naționale în Republica Moldova, care să apropie cetățenii, indiferent de viziuni, poate da rezultate, se arată convins analistul politic Igor Boțan, director al Asociației ADEPT, citat de NOI.md.


O asemenea idee națională, afirmă Igor Boțan, ar fi promovarea unei guvernări oneste și transparente în raport cu cetățenii.

„Eu cred că poate exista o idee națională în Moldova. O idee pe care ar îmbrățișa-o orice om din această țară ar fi să avem o guvernare dreaptă și onestă, care, într-o societate divizată cu unioniști proromâni, proruși, cu stataliști, ar fi curată, care ar avea bunul simț și capacitatea să discute cu fiecare dintre ei și cu toți împreună, și să încerce să implementeze aici în Moldova ceea ce se numește buna guvernare. Dacă am începe cu această idee națională, la care poate participa fiecare cetățean al Republicii Moldova chiar la 30 octombrie și să pună începutul unui proces în discuții normale cu respect reciproc față de toți, toate problemele Moldovei, pas cu pas, se pot rezolva”, a explicat analistul astăzi, în timpul unor dezbateri publice.

În cadrul discuțiilor, Igor Boțan și-a exprimat convingerea că ideea unionistă nu a fost niciodată promovată în mod autentic în Republica Moldova, ci mai curînd exploatată în scopuri politice.

„În Moldova, de 25 de ani avem unionism politicianist. Din punctul de vedere al identității, să nu uităm cum se autoidentifică oamenii, doar 1/3 se consideră români, 2/3 nu. Unionismul politicianist s-a făcut pentru că s-a simțit de la bun început că 15% din voturi pot fi obținute doar speculînd această idee”, a comentat Boțan.

 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load